KOSMATINCI

Opazili sedem medvedov

Objavljeno 19. junij 2012 22.55 | Posodobljeno 19. junij 2012 22.55 | Piše: U. P.

Na Zadnjici je do 180-kilogramski rjavi silak raztrgal ovce.

V parku previdnost ni nikoli odveč (foto: Petra Draškovič).

TRENTA – Po podatkih Javnega zavoda Triglavski narodni park se na območju parka letos zadržuje sedem rjavih medvedov. Dva ali trije se tam občasno pojavljajo ali pa dlje zadržujejo že več desetletij. V zadnjih dveh tednih pa so medveda opazili tudi v dolini Zadnjice. Ljudje z njim še niso imeli kakšnih bližnjih stikov, so pa 31. maja našli raztrgano ovco, v noči na 14. junij pa so jih našteli še pet.

Panika je odveč

Odgovorni so nato 15. junija odšli na teren in 100 metrov od ceste z Vršiča, kjer pot zavije proti dolini Zadnjice, opazili samca. Kot nam je povedal Iztok Mlekuž z zavoda za gozdove, je težak od 150 do 180 kilogramov. Ob tem je panika odveč, dodaja, saj je možnost, da ga bomo srečali, majhna. Gornikom, ki se odpravljajo do Vršaca in okoliških sten, pa polagamo na srce samozaščitno ravnanje. Napad se zgodi, kadar medveda presenetimo in se znajdemo v njegovi neposredni bližini, ko nas ne pričakuje in nima časa za umik. Problem so psi, ki niso na povodcu in napadejo medveda, ker želijo zaščititi lastnika. Medved se bo branil, loti pa se lahko tudi lastnika psa.

V gozdu bodimo glasni

Zato na zavodu za gozdove svetujejo, naj bomo med hojo po gozdu, še posebno če je območje slabo pregledno, glasnejši in s tem zveri že na daleč sporočimo, da prihajamo. Kadar jo opazimo od daleč, se mirno umaknimo v smeri prihoda; če medved prihaja v našo smer in nas še ni zaznal, ga z mirnim glasom opozorimo nase in praviloma se bo umaknil; če ga zagledamo v neposredni bližini (tudi medvedke z mladiči), se predvsem potrudimo, da ostanemo čim bolj mirni, in ne delajmo hitrih gibov ali glasno kričimo, kar bi medveda prestrašilo; obstanimo in se nato počasi ritensko umaknimo; če se medved zapodi proti nam, obstanimo ali se ulezimo na tla; skoraj vedno se bo ustavil, še preden pride do nas; nikoli ne tecimo, saj s tem povečamo možnost napada; izjema je, kadar se lahko umaknemo na varno v nekaj korakih; ne zadržujmo se v bližini trupel poginulih živali.

Deli s prijatelji