SANACIJA

Onkološki inštitut: zamenjati morajo 15 tisoč metrov cevi

Objavljeno 01. avgust 2012 17.23 | Posodobljeno 01. avgust 2012 17.24 | Piše: A. L., STA

Bančne garancije naj bi zadostovale za financiranje celotne sanacije vodovoda.

LJUBLJANA – Minister za zdravje Tomaž Gantar je danes prvič v svojem mandatu obiskal onkološki inštitut Ljubljana. Z vodstvom je govoril o sanaciji vodovodnega omrežja na inštitutu in tudi o drugih perečih vprašanjih, med drugim o možnosti zagotavljanja dodatnih sredstev za inštitut ob vse večji obravnavi bolnikov z rakom. Gantar je v izjavi za javnost po obisku povedal, da je dogajanje v zvezi z gradnjo in sanacijo vodovoda na onkološkem inštitutu šolski primer načina, kako se ne bi smelo delati. A minister pravi, da je težko okriviti in s prstom pokazati le na eno osebo. »Napak je bilo veliko z vseh strani; od projektantov do nadzornikov, do sprememb projektov,« je dejal.

Garancije zadostne za sanacijo vodovoda

Sanacijo bi tako lahko po njegovih besedah začeli prihodnje leto. Predvidoma letos bo namreč pripravljena projektna naloga izvedbe sanacije in nato revizija tega dela, potem pa se bodo lotili razpisa za izbor izvajalca sanacije. Minister sicer upa, da v vmesnem času ne bo prišlo do težav v vodovodu, če pa bo, jih bo treba tekoče reševati. Kot pravi, mu še vedno zagotavljajo, da bodo bančne garancije zadostovale za financiranje celotne sanacije vodovoda. Še letos pa morajo zaradi izteka roka unovčiti približno 1,5 milijona evrov bančnih garancij.

Zamenjati morajo 15.000 metrov cevi

Generalna direktorica onkološkega inštituta Ana Žličar je dejala, da bi bila najzadovoljnejša, če bi lahko o sanaciji vodovoda govorili v preteklem času. Sicer pa jo veseli dejstvo, da je bila podpisana pogodba za projektiranje vodovoda. Kot pravi, bodo na inštitutu zagotavljali maksimalno pomoč pri sanaciji. Sicer pa je treba zamenjati celotni vodovod, to pomeni 15.000 metrov cevi, od katerih je 80 odstotkov napeljanih nad ometom. A brez motenj pri delu v inštitutu gotovo ne bo šlo, opozarja Žličarjeva. Ob tem je poudarila, da so pripravljeni delati sobote in nedelje in proste dneve, ko je na inštitutu manj bolnikov, to pa zahtevajo tudi od izvajalca del.

Raka je čedalje več

Med današnjim srečanjem so govorili tudi o možnostih nadaljnjega razvoja inštituta, o vse večjih obremenitvah in vedno večjem številu onkoloških bolnikov. Žličarjeva je opozorila, da je rak bolezen, ki je je čedalje več, in je tako iluzorno pričakovati, da se bo vedno obvladoval z enakim finančnim fondom. Žličarjeva se zaveda, da danes niso časi, ko bi lahko razmišljali o kakšnem širjenju programa, »ampak si prizadevamo, da bi bolnike, ki jih obravnavamo na onkološkem inštitutu, še naprej obravnavali na strokovno sprejemljiv način«.

Gantar je dejal, da se bodo o dodatnem financiranju morali pogovoriti z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije, verjame pa, da bodo glede vse večje število onkoloških bolnikov morali zagotoviti dodatna sredstva. Sicer pa je minister tudi povedal, da je bil danes podpis pogodbe z izvajalcem za obnovo hematološkega oddelka v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Dela se bodo tako po njegovih napovedih začela septembra.

Deli s prijatelji