DARS

Omerzelova zanka 
okrog Darsa se oži

Objavljeno 28. april 2014 16.10 | Posodobljeno 28. april 2014 16.10 | Piše: Jadran Vatovec

Da Omerzelov pritisk na Dars ni utemeljen, je potrdil tudi Sod.

Postopek je tak, da je treba prej odstaviti nadzornike in šele potem predsednika uprave. Foto: Blaž Samec

LJUBLJANA – Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel, ki se je minuli teden mudil na domnevno zelo pomembnem – za koga zelo pomembnem? – obisku v deželi vzhajajočega sonca, Japonski, je že večkrat zagotovil, da nima nikakršnih kadrovskih apetitov glede Družbe za avtoceste Republike Slovenije, kaj šele glede Petrola. Minister Omerzel vztraja, da so vsi očitki, češ da želi odstaviti člane nadzornega sveta in uprave Darsa ter potem na mesto odstavljenih postaviti svoje ljudi, iz trte izviti. Tudi ko so Finance prve poročale, da je vodja Omerzelovega kabineta Dejan Kmetič k sebi povabil predsednika nadzornega sveta Darsa in ga prepričeval, naj odstopi, so z ministrstva za infrastrukturo in prostor vsa takšna »namigovanja« najprej zgolj odločno zanikali. Potem pa jim ni preostalo drugega, kot da so priznali, da je Kmetič sicer res na sestanek povabil predsednika nadzornega sveta. In zakaj je Kmetič to naredil? Ministrstvo je pojasnilo, da so na takšen način sklicani sestanki nekaj povsem običajnega, saj so ministrstva pristojna, da kaj ukrenejo, če utemeljeno posumijo, da neka državna družba krši svoje pristojnosti in sočasno dosega enega najslabših poslovnih rezultatov. Le zaradi tega naj bi vodja Omerzelovega kabineta nadzornika dobrohotno spomnil, da je pri zadregah Darsa najbrž mogoče govoriti o objektivni odgovornosti. Ni pa ministrstvo potrdilo, da je Kmetič predsedniku nadzornega sveta, ki je na sestanek prišel še z enim nadzornikom, zažugal, da bo ministrstvo, če ne bodo odstopili, pač primorano izbrati drugo pot.

Kakor koli, člani nadzornega sveta Darsa niso odstopili. Je pa nadzorni svet Darsa o svojih domnevnih zmotah in grehih poročal Slovenski odškodninski družbi (Sodu), in to so njegovi argumenti prepričali.

No, nekateri mediji so potem dobili Omerzelovo pismo Sodu, v katerem minister opozarja, zakaj se mu zdi sporna uveljavitev koncesijske pogodbe med Darsom in državo iz leta 2004 ter tudi ustanovitev hčerinske družbe Delkom za trženje optičnih povezav. Omerzel je v istem pismu tudi zapisal, da ga moti pobiranje (zdajšnje zaračunavanje) cestnin. Glede na to, da Dars, kot je splošno znano, najema bančna posojila, ki so pač zavarovana s poroštvi, je zelo nenavadno, da neki minister s takšnimi pismi, ki se potem naključno pojavljajo v javnosti, še kar meče polena pod noge zdajšnjim članom nadzornega sveta in uprave Darsa. Kaj pa očitek vodje Omerzelovega kabineta glede enega najslabših poslovnih rezultatov? Kaj nam o tem pove Darsovo poročilo za leto 2013, ki so ga Darsovi nadzorniki obravnavali in potrdili pred štirimi dnevi? Natančen odgovor si vsak, ki ga to zanima, lahko prebere na spletni strani http://www.dars.si/Novice.

Ker so bili prihodki Darsa leta 2013 kljub zaostrenim gospodarskim razmeram večji od prihodkov, ustvarjenih leta 2012. Tudi odhodki (stroški) Darsa so bili lani za pet odstotkov manjši kot leta 2012. Poleg tega je tudi čisti dobiček družbe leta 2013 znašal 47 milijonov evrov in je bil v primerjavi čistim dobičkom leta 2012 večji za kar 93 odstotkov.

»Rezultati poslovanja družbe leta 2013 (rekorden dobiček in bistveno nižji stroški) dokazujejo trud vodstva in zaposlenih, vložen v reorganizacijo, pridobivanje dodatnih prihodkov, zmanjševanje stroškov in reprogramiranje finančnih obveznosti,« je poudaril Dars.

Tudi Sod je pritrdil nadzornikom

Da očitki ministra Sama Omerzela in njegovih sodelavcev na račun nadzornega sveta in uprave Darsa vendarle niso utemeljeni, je potrdila tudi Slovenska odškodninska družba (Sod). Še več, to priznavajo celo tisti, ki v medijih še kar napadajo nadzorni svet in upravo. To je prav gotovo mogoče razumeti predvsem kot Omerzelov pritisk na zdajšnje vodstvo Darsa oziroma kot njegove (pred)priprave na zamenjavo najprej nadzornikov, potem pa še uprave Darsa. 

Deli s prijatelji