POLITIČNA ODGOVORNOST

Omerzel se izmika odstopu, zato smo bolj podobni Italiji kot Norveški

Objavljeno 03. december 2013 11.56 | Posodobljeno 03. december 2013 11.59 | Piše: Jadran Vatovec

Politika bi nas rada izvlekla iz krize z mlatenjem prazne slame.

Predsednik Borut Pahor bi mag. Gorana Klemenčiča raje obdržal na čelu KPK: zakaj že? Foto: Jure Eržen

LJUBLJANA – Naša država se dobesedno utaplja v težavah in zadregah. Problemov imamo zelo veliko, naraščanju njihovega števila pa kljub temu še ni videti konca. Na primer: naša vlada oziroma vladna koalicija se je odločila, da bo izsilila iz več razlogov neodgovorno uzakonitev novega davka na nepremičnine. Da sta korupcija in mikrokorupcija pri nas že prerasli v sistemsko korupcijo, je potrdilo celo vodstvo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki se je pred nekaj dnevi odločilo, da bo »protestno« in nepreklicno odstopilo – februarja prihodnje leto.

V vsaki kolikor toliko pravni in demokratični državi bi državni funkcionar, primerljiv z ministrom Samom Omerzelom, stoodstotnim lastnikom podjetja Lastinski, ki dobičkonosno posluje z državo, brez odlašanja ponudil odstop predsedniku vlade, ne da bi se premier moral o tem pogajati z njegovo stranko. Toda Slovenija je žal bolj podobna Italiji kot Norveški. Omerzelov strankarski šef dr. Gregor Virant, ki se je, kot se boste najbrž spomnili, poskušal izogniti že odstopu Omerzelovega predhodnika Igorja Maherja, bi slovensko javnost tokrat rad prepričal, da so etični standardi ministra za infrastrukturo in prostor zelo visoki. Kljub novi pogodbi, ki jo je njegovo podjetje sklenilo z Darsom. Ja, ker se je bil pripravljen odpovedati poslu z Darsom šele potem, ko so ga na to nekaj časa opozarjali mediji. Janšev SDS je zato zažugal, da bo proti infrastrukturnemu ministru vložil interpelacijo, če ne bo premierka mag. Alenka Bratušek končno že prej kaj ukrenila.

Parlament samo še figov list

No, najhujše pa je vsekakor tisto, kar si je vlada privoščila konec minulega tedna: vladna koalicija se je odločila, da bo (s spremembo zakona o javnih financah, ki ga je v petek sprejela po nujnem postopku) državnemu zboru preprečila, da bi imel odslej vpogled v potek sanacije slovenskih bank in njeno financiranje, kaj šele da bi o obeh smel soodločati. S tem je koalicija, kot je opozoril predsednik SLS Franc Bogovič, opozicijo ne samo popolnoma odrinila od vseh relevantnih informacij, ampak posledično tudi slovenske davkoplačevalce (tiste, ki luknje v bančnem sistemu polnijo iz svojih žepov) odrezala od istih informacij. Kaj to pomeni? Da se bo vlada pri polnjenju luknje v slovenskem bančnem sistemu (predvidoma že takoj po objavi rezultatov tako imenovanih stresnih testov) lahko v okviru zakona o izvrševanju proračuna Republike Slovenije in s porabo državnih depozitov zadolževala v skoraj neomejenem obsegu (za pet milijard evrov ali celo za osem), pa ji ne bo treba več za soglasje vprašati državnega zbora.

Ste mogoče pričakovali, da se bo na nekatere od naštetih zadev na mah odzval predsednik republike Borut Pahor? O, ja, Pahor je prav za včeraj sklical koordinacijo predsednikov parlamentarnih strank, vendar ne zaradi davka na nepremičnine ali Omerzela ali nepojmljive spremembe zakona o javnih financah, parlamentarne stranke je pozval, naj se na prvem srečanju pri njem po odstopu članov senata KPK (v okviru dogovora o sodelovanju za izhod iz krize ter o krepitvi pravne kulture in pravne države) izrečejo, kako bi čim prej in čim ustrezneje izbrali nove člane senata KPK, ter opredelijo do morebitne spremembe volilne zakonodaje. Pahor, tako kaže, čisto zares misli, da je bil ključen kazalec, ki je potrdil, da razmere v naši državi že vzbujajo skrb, odstop vodstva KPK. Prvi se je na to odzval SLS, ki je opozoril, da obstaja nevarnost, da bo sestanek pri Pahorju zgolj predstava za javnost: »Medtem ko bo vladna koalicija nadaljevala buldožersko sprejemanje napačnih ekonomskih rešitev, ki bodo slabe za državo in državljane.« Kaj pa je dejal Pahor? Da imamo samo dve možnosti, da obupamo (vržemo puško v koruzo) ali da se borimo. Po njegovi sposobnosti analiziranja družbenih razmer in predvidevanja različnih možnosti sodeč bi bil Pahor skoraj gotovo boljši predsednik KPK od mag. Gorana Klemenčiča. Škoda, da je že predsednik republike, kot je nekdo včeraj v šali pripomnil. Mogoče pa bo to, da Pahor tako rad pri sebi populistično sklicuje takšne nekoristne posvete predsednikov parlamentarnih strank, kot je bil včerajšnji, komu le dalo misliti in se bodo pravni strokovnjaki znova začeli spraševati, ali Slovenija sploh potrebuje (takšne) predsednike republike?

Janša pisal Pahorju še pred »predstavo«

Predsednik opozicijskega SDS, prejšnji premier Janez Janša, je pred srečanjem predsednikov parlamentarnih strank s predsednikom države Borutu Pahorju poslal pismo, v katerem ga je opozoril, da vse več mladih odhaja iz naše države, v kateri se vse glasneje kot rešitev propagira tako imenovani demokratični socializem. Pahorju je predlagal tudi pogovor o alternativah, ki sta v tem hipu Sloveniji (teoretično še) na voljo za financiranje čezmerne porabe. Napisal je še, da SDS podpira predlog stranke Desus, da se na enem od prihodnjih pogovorov obravnavajo vzroki in odgovornost za trenutni položaj slovenskega bančnega sistema.

Deli s prijatelji