BIZNIS-MINISTER

Omerzel pod lupo kriminalistov in tožilstva

Objavljeno 12. februar 2014 13.00 | Posodobljeno 12. februar 2014 13.00 | Piše: T. L

Po kazenski ovadbi zoper ministra Jakiča kriminalisti in tožilci preiskujejo tudi posle Sama Omerzela.

Minister Omerzel.

LJUBLJANA – Po poročanju časnika Finance so kriminalisti in tožilci pod lupo vzeli še enega ministra, in sicer Sama Omerzela (DL), in poslovanje njegovega podjetja Lastinski. Pri ljubljanski policijski upravi so za časnik potrdili, da so prejeli anonimno ovadbo, ki se nanaša na sum nepravilnosti ob javnem naročilu za vzdrževanje del infrastrukture na avtocestah. Predkazenski postopek zaradi domnevno spornega poslovanja Omerzelovega podjetja Lastinski z Darsom je sprožilo tudi specializirano državno tožilstvo. Minister Omerzel iz Državljanske liste (DL) Gregorja Viranta vse očitke vztrajno zavrača, sum zlorabe položaja pa označuje kot nebulozo. 

Ministri v težavah

Prva ženska predsednica vlade Alenka Bratušek (PS) se nikakor ne more izogniti težavam z ministri. Po Igorju Maherju, ki je bil minister z najkrajšim stažem, je novembra lani moral oditi gospodarski minister PS Stanko Stepišnik (novega ministra še nimamo), puško v koruzo je slab mesec pozneje vrgel še zdravstveni minister iz kvote Desusa Tomaž Gantar (njegovega naslednika in naslednice še vedno nimamo). Zaradi suma nepravilnosti pri javnem razpisu projekta o državljanski vzgoji, na katerem je zmagal projekt FDV, je bila decembra lani na policijo vložena anonimna kazenska ovadba zoper ministra za izobraževanje Jerneja Pikala. Zadnji v vrsti, ki je v težavah zaradi preiskav in kazenske ovadbe Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), je obrambni minister Roman Jakič (PS) še zaradi poslov povezanih s Stožicami, zato je zelo verjetno, da bo ministrski položaj zapustil. Sploh ker je že pred časom izjavil, da bo odstopil v primeru pravnomočne obtožnice. Kako se bo zares odločil, bo znano v prihodnjih dneh.

Tesna navezanost Omerzela in Žagarja

Poročali smo že o poslih ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela, ki pa ga sporno poslovanje njegovega podjetja Lastinski inženiring z Družbo za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) ni odneslo z ministrskega stolčka.

Za Omerzelovim uspešnim poslovanjem z Darsom stoji Anton Žagar. Kot smo že pisali, je Žagar kot eden od vodilnih v Darsu Omerzelovemu podjetju omogočil več pogodb za različna dela v skupni vrednosti približno 914.000 evrov. Omerzel je Žagarja po izgubi službe na Darsu (zdaj ga toži) zaposlil kot svojega svetovalca, vendar le za nekaj dni, saj je bil pod pritiskom medijev Žagar prisiljen oditi ... Službo je nato hitro našel na Slovenskih železnicah (SŽ).

Zadnjič na sodišču na dan Omerzelove interpelacije

Znano je tudi, da Žagar, nekdanji izvršni direktor družbe Dars za IT&ITS (informacijske tehnologije), toži Dars, ker naj bi ga nezakonito postavili na cesto. Kot je povedal sam, je tedaj upravo Darsa opozarjal na nepravilnosti pri javnem razpisu za elektrostrojna dela v koprskem predoru Markovec. Nato je tožbo vložil januarja lani, na ljubljanskem delovnem in socialnem sodišču pa so doslej opravili tri naroke pod vodstvom predsednice senata in okrožne sodnice Slavice Kirm, poroča Požareport – zadnji je bil prav na dan Omerzelove interpelacije v državnem zboru (DZ).

Dars z Matozom, Žagar s prvo damo Mure

Je pa tudi Dars zoper Žagarja vložil že dve odškodninski tožbi in dve kazenski ovadbi. Dars na sodišču zastopa odvetniška pisarna Matoz, Žagarja na delovnem in socialnem sodišču pa odvetnica Mojca Lukančič, sicer tudi lastnica tekstilnega podjetja Mura prek družbe AHA.

Omerzel pripravlja zamenjavo?

Naj bi pa zaradi vseh težav, ki jih ima z Darsom, Omerzel zdaj pripravljal zamenjavo nadzornega sveta Darsa. Če ga ne bo prej odnesla preiskava organov pregona ...

 

Deli s prijatelji