OVAJANJE

Omerza na Lingvista naletel že pred slabima dvema letoma

Objavljeno 26. marec 2012 17.52 | Posodobljeno 26. marec 2012 17.52 | Piše: S. J., STA

Omerza je med pregledovanjem mikrofilmov naletel na ime Lingvist, za katerim se je skrival Mitja Meršol.

Poslanec Mitja Meršol.

LJUBLJANA – Publicist in raziskovalec arhivov Igor Omerza je v pogovoru za današnji Reporter dejal, da je na kodno ime Lingvist, za katero je znano, da ga je kot nekdanji tajni sodelavec SDV imel Mitja Meršol, naletel v mikrofilmskih žepkih. Kot pasivni član LDS pa je dejal tudi, da stranki zameri, da molči o stvareh, s katerimi se ukvarja.

Na ime Lingvist naj bi naletel pred slabima dvema letoma, ko je v operativnih informacijah Udbe za leto 1972 iskal začetek atentatov na Koroškem. Med pregledovanjem mikrofilmov je naletel na ime Lingvist. Vendar se s tem takrat ni posebno ukvarjal, ker takrat ni bil osredotočen na proučevanje emigrantov v Londonu.

Omerzo Meršolovo sodelovanj z Udbo ni pretreslo

Omerza ni bil ne presenečen niti pretresen, ko so ugotovili, da se pod imenom Lingvist skriva Meršol, saj pravi, da kdor je šel v tujino, se je poročanju Udbi le težko ognil. Meršolu je sicer treba priznati, da sodelovanja z Udbo vsaj ni zanikal, vendar bi po Omerzovem prepričanju moral sodelovanje podrobneje pojasniti.  

V SDV, če pogledamo vse njeno obdobje od ustanovitve avgusta 1941, so bili neposredno ovaduško vpleteni desettisoči.

Udba z lahkoto pridobivala sodelavce

Glede na to, da Meršol ni bil pripravljen ničesar pojasniti in povedati svoje resnice, pa je Omerza dejal, da najbrž ta ni takšna, da bi lahko opravičil svoje početje. »Kot sem dejal, gre očitno za razloge, ki bi jih težko označili za prepričanje.« Ljudje so po mnenju Omerze na sodelovanje z varnostnoobveščevalno službo oziroma službo državne varnosti (SDV) pristali zaradi notranjega prepričanja, koristi ali izsiljevanja. »Ko berem razne listine, se kar ne morem načuditi, s kakšno lahkoto je pridobivala sodelavce,« je dejal Omerza.

Omerza v intervjuju med drugim navaja tudi druga kodna imena agentov in tistih, o katerih so potekale operativne obdelave. Pojasnil je, da je kodnih imen sodelavcev SDV veliko in da je mogoče le za nekatere s križanjem podatkov ugotoviti, kdo so (bili).

Deli s prijatelji