V IZOLI

Oljni madež v morju razburil občane, so našli krivca?

Ugotovili so, da je največja koncentracija na območju Marine Izola.
Fotografija: Pravi, da že dlje časa zaudarja, opazil je tudi plast nafte v morju. FOTO: Bralec Mišo
Odpri galerijo
Pravi, da že dlje časa zaudarja, opazil je tudi plast nafte v morju. FOTO: Bralec Mišo

V torek smo poročali, da je naš bralec v morju na območju Izole opazil v vodi naftne madeže. Na upravi za pomorstvo so nam pojasnili, da so bili prvič o madežu obveščeni v torek ob 13:49. Madež so najprej opazili pri makadamskem parkirišču pri gostinski šoli. Pojasnjujejo, da je bila aktivirana dežurna posadka Službe varovanja obalnega morja (SVOM), za ogled morebitnega onesnaženja. Pol ure zatem, je operater CORS sporočil, da so delavci komunale Izola omenjeni madež poškropili s sredstvom za razgrajevanje olja. Šlo naj bi za zelo tanek oljni madež, ki naj bi ga morski tok prinesel k obali.

V nadaljevanju poročajo, da je ob 14:35 SVOM opravila ogled in ugotovila, da gre za zelo tanek oljni film, ki ne zahteva čiščenja, oziroma se čiščenja ne da izvesti in da gre za precej veliko površino. O ugotovitvah so obvestili tudi CORS (112).

Naslednji dan je SVOM od 10:00-13:00 pregledal celotno obalno območje od izolskega Mandrača do Marina Izola. Pregledano je bilo tudi delovišče pri bencinski črpalki, kjer se ugotovila nizka koncentracija madeža. Največja koncentracija je bila ugotovljena v območju Marina Izola in sicer pri privezih »charter« plovil. Obveščeno je bilo osebje recepcije marine, ki o onesnaženju ni bilo seznanjeno.

Pojasnili so še, da je bila s strani SVOM svetovana postavitev pivnikov na območju pod mostičkom na začetku valobrana v marini, kjer je bilo opaženo gibanje večjega madeža proti odprtemu morju. Napovedujejo, da bo služba SVOM tudi danes 29.12. pregledala omenjeno območje.

Za dodatne informacije so nas preusmerili na osebje Marina Izola, kjer pojasnjujejo, da so s situacijo seznanjeni. »O celotni zadevi so obveščeni tudi na SVOM-u in Komunali Izola, slednji so nasv četrtek seznanili z ugotovitvami, da je do izlitja prišlo v mestnem Mandraču. Morski tok onesnaženje nese v marino, kjer se posledično madež največ širi. V marini izvajamo vse ukrepe za čiščenje in omejitev onesnaženja, vendar nas močno ovirajo plime in oseke, zaradi katerih se pojavljajo novi madeži.«

V petek pa so nas iz Marine Izole obvestili, da so ugotovili, »da ves ta madež ne prihaja iz mestnega Mandrača, ampak iz Hotela Delfin. Izvor je v meteorni kanalizaciji, katera je onesnažena z nafto«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije