REDARJI

Olisičeni, ker zlorabljajo pravila

Objavljeno 12. januar 2012 13.28 | Posodobljeno 12. januar 2012 13.28 | Piše: A. L., D. P.

Vozniki vozil zlorabljajo parkirna mesta, ki so namenjena kratkotrajnemu parkiranju.

Olisičeni avtomobili v Župančičevi jami.

LJUBLJANA – »Vozila so olisičena zaradi parkiranja v nasprotju s cestnoprometno signalizacijo. Na tem delu Železne ceste velja območje kratkotrajnega parkiranja (modra cona), parkiranje sme trajati največ dve uri. Voznik mora označiti čas prihoda na vidnem mestu v vozilu. Po izteku dovoljenega časa mora voznik vozilo odpeljati.« Tako nam z ljubljanskega mestnega redarstva pojasnjujejo, zakaj so bila na omenjeni lokaciji v torek številna vozila zaklenjena z lisicami. 

Parkirišča za kratkotrajno parkiranje

Vodja Mestnega redarstva MU MOL Andrej Orač pojasnjuje, da so območja kratkotrajnega parkiranja namenjena voznikom, ki imajo v okolici kratkotrajne opravke: »Vozniki, ki parkirajo na teh mestih ves dan, pa ta namen zlorabljajo. Na teh mestih so vozila olisičena zaradi parkiranja v nasprotju s cestnoprometno signalizacijo, sicer pa priklenjena vozila z lisicami drugim voznikom kot tudi javnosti pošiljajo močan signal o nepravilnosti takšnega ravnanja.« Ker je območje Župančičeve jame v večini urejeno v območje kratkotrajnega parkiranja, parkomatov ni.

Na vprašanje, zakaj niso bila vsa vozila olisičena, pa Orač odgovarja: »Odločitev o tem, ali bo na nepravilno parkirano vozilo priklenjena lisica, je odvisna predvsem od dostopnosti oziroma razpoložljivosti lisic. Pri svojem delu pa mestni redarji MU MOL sledijo pravilom stroke in zakonskim določilom, ki na prvem mestu narekujejo enako obravnavo vseh kršiteljev.«

Kdaj lisice, kdaj listek z globo?

»Priklepanje lisic na podlagi izrecnega zakonskega pooblastila, ki izhaja iz zakona o pravilih cestnega prometa ureja odlok o cestnoprometni ureditvi. Ta v 53. členu določa, da se lisica po odredbi mestnega redarja priklene na vozilo, ki je nepravilno parkirano, a ne izpolnjuje pogojev za odstranitev vozila oziroma je vozilo parkirano v nasprotju s prometno ureditvijo oziroma parkirano, a zanj ni plačana predpisana taksa, oziroma nepravilno parkirano tako, da izpolnjuje pogoje za odvoz s pajkom, a ga tehnično ni mogoče odpeljati,« pojasnjujejo na službi mestnega redarstva.

Deli s prijatelji