NA KOŽO

Olimpijski strah

Objavljeno 05. julij 2016 00.35 | Posodobljeno 05. julij 2016 00.36 | Piše: Rok Tamše

Brez lahkomiselnosti ali panike, pravšnja je pozitivna trema.

Saj verjetno veste, da športniki vselej poudarjajo, da je pred tekmami tako rekoč nujna trema, ki tekmovalca naredi še bolj budnega, osredotočenega na vse, kar se dogaja z njim in okoli njega, ter na preizkušnjo, ki ga čaka. »Če ni vsaj malo pozitivne treme, je nekaj narobe ali pa bo narobe šlo na tekmi,« mi je potrdila vrsta vrhunskih športnikov. Ker me mnogi vse pogosteje sprašujejo, ali se v strahu pripravljam na pot v Rio de Janeiro, kjer bom spremljal dogajanje na olimpijskih igrah, priznam, da vsake toliko pomislim na morebitne težave. Toda, da ne bo pomote, iz tega ne delam velike zgodbe. Gre za to, da malce preigram možne scenarije in zmanjšam možnost popolnega presenečenja in nepripravljenosti, če bi šlo kaj narobe. Tako kot športniki pred tekmami.

Česa vse nisem prebral in slišal pred svetovnim prvenstvom v Braziliji, ki sem ga potem pred dvema letoma spremljal brez najmanjših zapletov v Riu de Janeiru in São Paulu, če odmislim občasne neposlušnosti računalnika. Pa so bili v mesecih pred mundialom siloviti protesti sindikatov, kjer so zažigali avtomobile in avtobuse, napadali policiste in vojsko, v svet je šlo milijon zgodb o kriminalu na brazilskih ulicah, prometnem kaosu, politični nestabilnosti.... No, nisem bil ogrožen, napaden ali okraden, prav tako nisem nikamor zamudil zaradi slabega transporta. Rio je denimo izpadel simpatičen, res pa je, da sem bil poudarjeno previden. Ko dvakrat preveriš, kje imaš denar, dokumente, po kateri poti se vračaš z večerje, kje stojiš na postaji ali vlaku podzemne železnice, kateremu mimoidočemu prisluhneš, v kateri bar zaideš... Pa saj to večina ljudi počne na vsakem potovanju, kajne?

Znano je, koliko groženj s terorističnim napadom je bilo pred eurom, ki prav zdaj poteka v Franciji. In kako silovito so odmevale novice o protestih tamkašnjih sindikatov pred začetkom turnirja. Zdaj ugotavljamo, da zaradi tega veliko tekmovanje ni prejelo omembe vrednega udarca, navijači iz vse Evrope so in še uživajo v športnem spektaklu, še najbolj smo se zgražali nad divjanjem huliganov v predtekmovanju. Podobno mediji bombardirajo s črnogledimi naslovi iz predolimpijskega Ria, ki bo avgusta središče sveta. Seveda bi bilo preveč lahkomiselno zgolj odmahniti z roko pred nevarnostjo virusa zike, kriminala in drugih nevšečnosti. Po drugi strani pa ni treba zganjati panike, ker potem na glavni tekmi res ne bi bili zbrani in pripravljeni na uspeh. Pozitivna trema, torej. 

Deli s prijatelji