NA KOŽO

Olimpijski duh in 
politični duhovi

Objavljeno 04. december 2014 23.20 | Posodobljeno 04. december 2014 23.24 | Piše: Jadran Vatovec

Si politika, ki gre prevečkrat z roko v roki s športom, res ne zatiska oči, ušes in ust?

Slovencem nam gre zadnje čase menda čisto zares za večjo transparentnost in za dosledno spoštovanje visokih etičnih standardov, še posebno protikorupcijskih načel. Ne, nič ni narobe, če nam gre za to – čisto zares. In tudi ne more biti nič narobe, če se vprašamo, kje vse in s čim smo pripravljeni dokazati, da so visoki etični standardi za nas tako pomembni. Kaj pa bi bilo mogoče uporabiti kot lakmusov papir, če se že želimo prepričati, kako zavračamo vsakršno, celo mimobežno netransparentnost?

Evreka. Spomnil sem se. Mag. Janez Kocijančič, nekdanji predsednik ZKS-SDP, je pred desetimi dnevi menda zadnjič vodil sejo izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). OKS je vodil vse od njegove ustanovitve leta 1991. Po novem bo »samo še« častni predsednik OKS. Kdo bo nasledil Kocijančiča, bo znano 16. decembra, po volilni skupščini OKS.

Skratka, komaj je postalo jasno, da bo Kocijančič po 23 letih le še nekakšen stric OKS iz ozadja, že so se pojavili kar trije kandidati za njegovega naslednika: nekdanji veljak SDS Bogdan Gabrovec, nekdanji glavni tajnik SLS dr. Andraž Vehovar in predsednik Pozitivne Slovenije, ljubljanski župan Zoran Janković. Očiten dokaz, da gre politika prevečkrat z roko v roki s športom. Velikokrat žal tudi z roko v roki s korupcijskimi tveganji, povezanimi s športom. In kaj je pri tem še najbolj zanimivo? Da se prav vsi, ki bi že po funkcijah, ki jih zasedajo, lahko povedali, kaj si mislijo o omejenih treh kandidatih, vedejo kot tiste tri opice, med katerimi si ena zatiska oči, druga ušesa, tretja pa usta.

Brezupni naivneži, v to kategorijo državljanov uvrščam tudi sebe, smo pričakovali, da se bo oglasil vsaj nekdanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije mag. Goran Klemenčič. Ker? Kaj pa vem, ker mu niti odkar je postal notranji minister, ni vseeno, kdo bo vodil najboljše slovenske športnike, ko se bodo odpravljali na olimpijske igre. Konec koncev je svojčas imel toliko povedati o nekdanjemu šefu Bogdana Gabrovca Janezu Janši in Zoranu Jankoviću. Če pa si oči, ušes in ust ne bi tokrat zatiskal niti premier dr. Miro Cerar, bi bili lahko v hipu (vsaj etično) dobesedno v sedlu konja ... z ročaji. 

Deli s prijatelji