NA KOŽO

Olimpije z napakami

Objavljeno 07. oktober 2013 00.45 | Posodobljeno 07. oktober 2013 00.45 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Zeleno-bele žrtve politike, ambicioznih poslovnežev in dolgov.

Rok Tamše.

Najvidnejši ljubljanski športni kolektivi preživljajo hudo krizo. V takšnem položaju se košarkarji, nogometaši in hokejisti iz družine Olimpija niso znašli zgolj zaradi težkih ekonomskih in finančnih razmer, temveč tudi zaradi zgrešenega vodenja, pri čemer so se spakovali nad racionalnostjo in poštenim pristopom do športa. Košarkarski klub Union Olimpija bo tako v tej sezoni igral v drugoligaški evropski konkurenci in poskušal prevzeti primat novomeški Krki vsaj na domači sceni. Nogometni klub Olimpija je izgubil identiteto ljubljanskega kluba, njegovi rezultati spadajo v sivo povprečje, lovorike so pobožna želja. Hokejski klub Telemach Olimpija je izgubljen v začaranem krogu dolgov in ne zmore več spraviti skupaj niti konkurenčnega moštva za razširjeno avstrijsko tekmovanje, ligo EBEL.

Omenili smo tri tako imenovane paradne konje športa iz prestolnice, ki v zadnjih sezonah izgubljajo svoje občinstvo. In ko profesionalno zasnovan klub za sabo nima več navijačev, vse skupaj postane žalostna zgodba o zadovoljevanju interesov posameznikov, ki jim znamo reči tudi kruhoborci.

Košarkarska Olimpija, ki se je v eksistencialnem smislu že dvignila z dna in je menda v zadnjem letu finančne sanacije, naj bi med omenjenimi imela najsvetlejšo prihodnost. Še sreča, da so ljubljanski košarkarji ostali ljubljenčki ene politične opcije, ki jim izdatno pomaga pri reševanju zablod iz preteklosti. A to se jim lahko spet vrne kot bumerang, če ne bodo kmalu dosegli trdnega položaja v elitni evroligi, ki edina privlači močne pokrovitelje in navijače. Nogometna Olimpija je postala one-man-band klubskega predsednika Izeta Rastoderja, ki je po svoje skrben in ambiciozen, a tava z odločitvami in prioritetami po osebnem okusu. Logike športnega, posebno nogometnega profesionalizma, še ni usvojil. V najtežjem obdobju pa je hokejska Olimpija, ki verjetno prav zdaj pristaja na dnu. Alfa in omega kluba, direktor Matjaž Sekelj, potrebuje čarobno palico, da klub iz Tivolija reši dolgov do davkarije in bank, kamor ga je pahnil s svojimi vratolomnimi potezami. 

Deli s prijatelji