NA PEŠPOTI

Oli osvaja Južno Ameriko

Oliver Tič pogumno na pešpoti od Ognjene zemlje do Aljaske.
Fotografija: Oliver Tič za zdaj nima večjih težav. Foto: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Oliver Tič za zdaj nima večjih težav. Foto: Dejan Javornik

SANTIAGO DE CHILE – Mesec dni je minil, odkar je devetega oktobra na pešpot prek obeh Amerik krenil Oliver Tič, popotnik iz Slovenskih Konjic. Oli je že prej prehodil dolge razdalje, tokratna pa je najdaljša, s katero se bo spopadel: potovanje je dolgo približno 27.000 kilometrov, zanj naj bi porabil od tri do štiri leta. Pot je začel v kraju Ushuaia na Ognjeni zemlji, ki ga imenujejo tudi konec sveta, saj je najjužnejše mesto na svetu.
Potovanje je pred mesecem začel v najjužnejšem mestu na svetu. FOTO: Http://olithewalker.com
Potovanje je pred mesecem začel v najjužnejšem mestu na svetu. FOTO: Http://olithewalker.com

Dasiravno se je Oli dobro pripravil, ga presenečajo naravni pojavi: »Zadnja dva dneva me spremlja tako močan veter, da lahko naredim največ tri kilometre na uro, in še to mi vzame ogromno energije. Danes zjutraj sem se prebudil z otečenim obrazom in močnim glavobolom,« je opisoval v začetku tega tedna. Vmes se sooča s snegom pa tudi pojavi, ki so za slovenski svet nepojmljivi: »Za mano je novih 232 km v osmih dneh. Bilo je kar naporno, saj v vseh teh kilometrih ni bilo niti ene trgovine in sem zato moral s sabo tovoriti hrano.«


Zemljevid naprave, ki spremlja Olijevo pot, pravi, da je v 30 dneh po Argentini in Čilu prehodil približno 861 kilometrov, Oli pravi, da jih je bilo 770 km. Na poti se uresničujejo njegove sanje, Oli pa spoznava, da so tudi Južnoameričani gostoljubni in prijazni: »Spet se je zgodilo nekaj, kar mi je dalo prepotrebno energijo, da sem na koncu naredil 32 km. Pred mano se je ustavil avtobus, iz njega je stopil šofer in mi podal vrečko sadja.« Spet drugič spozna ljudi, ki ga kak večer vzamejo za mizo in pod streho, pri njih opere perilo, predvsem pa se tako druži z ljudmi, ki mu dajejo moči za pot.


Zapise deli prek facebooka ter svoje spletne strani olithewalker.com – kolikor mu je pač na razpolago dostop do spleta. Ob tem pa so ga že odkrili prvi mediji na južnoameriški celini, ki se od začetka čudijo Slovencu, ki bo prehodil tako dolgo pot: »Stavek, ki sem ga najpogosteje slišal, je: Estas loco,« je Oliver zapisal špansko frazo, ki bi jo lahko prevedli kot Ti si prismuknjen. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije