PREISKAVA

Olaf v primeru Thaler ni odkril nepravilnosti

Objavljeno 03. februar 2012 20.45 | Posodobljeno 03. februar 2012 20.45 | Piše: P. J., STA

Urad ni opravil pogovorov s pričami in ni pridobil potrebnih elektronskih podatkov.

Bivši evroposlanec Zoran Thaler

BRUSELJ – Evropski urad za boj proti goljufijam Olaf v okviru preiskave primera nekdanjega evropskega poslanca Zorana Thalerja, ki je bil osumljen korupcije, ni našel dokazov o nepravilnostih, na podlagi katerih bi lahko uvedli disciplinski ali kazenski postopek, so danes sporočili iz Olafa. Preiskavo so zaključili 22. decembra lani, so pojasnili.

Omejeni podatki

Olaf je v današnjem sporočilu za javnost zapisal, da je Thaler z uradom polno sodeloval, medtem ko Evropski parlament ni nudil potrebne podpore. Ker Olaf od Evropskega parlamenta ni pridobil potrebnih elektronskih podatkov in ni mogel opraviti pogovorov s pričami, posledično ni mogel opraviti obsežne administrativne preiskave, zato njegove ugotovitve temeljijo na omejenih podatkih, so še opozorili v uradu.

Preiskavo v primeru Thaler vodijo tudi slovenski pravosodni organi, Olaf pa jim bo poslal poročilo z ugotovitvami preiskave, je v sporočilu za javnost zapisal tiskovni predstavnik Olafa Johan Wullt.

Afera, ki ga je stala poslanski stolček

Thaler se je s predstavniki Olafa sestal septembra lani. Takrat je preiskovalcem pojasnil svojo plat zgodbe glede korupcijskih obtožb britanskega časnika Sunday Times. Gre za korupcijsko afero, ki jo je časnik razkril marca lani. Vanjo naj bi bili poleg Thalerja vpleteni še trije evropski poslanci – Avstrijec Ernst Strasser, Romun Adrian Severin in Španec Pablo Zalba Bidegain. Thaler in Strasser sta, ko je zadeva prišla na dan, kot poslanca odstopila.

Sunday Times je poročal o tem, kako so se njegovi novinarji pod krinko lobistov z omenjenimi poslanci dogovorili, da bodo ti v zameno za denar poskrbeli za sprejetje določenih dopolnil k evropski zakonodaji na področju financ. Svoje navedbe je časnik podkrepil tudi z na skrivaj narejenimi video posnetki.

Deli s prijatelji