MINISTRICA NIMA INFORMACIJ

Okuženih z ziko bo v Sloveniji vse več!

Objavljeno 10. junij 2016 09.16 | Posodobljeno 10. junij 2016 09.17 | Piše: Ursa Splichal, Aleš Andlovič

Franc Strle z infekcijske klinike: Vprašanje časa je bilo, kdaj se bo virus pojavil pri nas.

Z leve na novinarski konferenci: Mojca Gobec, Maja Sočan, Franc Strle in Tatjana Avšič Županc. Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA – Zika je v Sloveniji, so za Slovenske novice že v sredo potrdili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je dan pozneje sicer nedoumljivo zanikala, da bi bil v Sloveniji potrjen prvi primer okužbe z virusom. Je ali ni? Je, samo prva dama slovenskega zdravja očitno ni dobro informirana! V Sloveniji je bil v zadnjem mesecu dni potrjen primer zike, je na novinarski konferenci potrdil Franc Strle s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. In dodal, da je bilo le vprašanje časa, kdaj se bo virus, seveda uvožen, importiran, mu pravijo strokovnjaki, pojavil v Sloveniji. In da ga bo vse več, je pristavil: »Dobro je, da javnost o tem čim več ve. Več kot bodo ljudje vedeli, manj bo strahov.«

Ta je, se zdi, vsaj za moške odveč: 80 odstotkov obolelih je brez simptomov, ima jih le preostanek tistih, ki imajo to nesrečo, da jih je pičil okužen komar in so zboleli. Inkubacija traja od dva do 14 dni, simptomi pa so vročina, ki ni pretirano visoka, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih ter včasih še izpuščaj. Ali je človek zares zbolel za ziko, odkrivajo v Laboratoriju za diagnostiko zoonoz in laboratoriju WHO, je povedala vodja laboratorija Tatjana Avšič Županc. Doslej so pregledali 35 vzorcev, pozitiven je bil eden.

Odbojkar testiran

Med testiranimi v ljubljanskem laboratoriju je bil zagotovo član moške članske odbojkarske reprezentance, ki se je s soigralci minuli mesec mudil na pripravah v Braziliji. Tja so odbojkarji odpotovali 18. maja na povabilo brazilske odbojkarske zveze. Njihovo potovanje je trajalo dvanajst dni, v katerih so izbranci selektorja Andree Gianija odigrali kar štiri prijateljske tekme. Ko so se zadnjega maja vrnili v Slovenijo, je sprejemalec nemškega kluba United Volleys Rhein-Main začel tožiti nad bolezenskim stanjem. »Po prihodu v Slovenijo je sicer res zbolel in preventivno poiskal pomoč na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra, od koder so ga napotili na dodatne preiskave,« so v sporočilu za javnost zapisali na Odbojkarski zvezi Slovenije in mirili žogo, češ da je bil strah odveč.

Strokovnjaki, ki pa vsak teden o ziki izvedo kaj novega, so enotni, da inkubacija po okužbi traja od dva do 14 dni. Franc Strle pravi, da vsega vsak peti okuženi kaže znake. In v odbojkarskih krogih je bilo že takoj po vrnitvi v domovino slišati, da ima eden od članov po prihodu iz Latinske Amerike vročino, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih. Vse simptome, ki so po Strletovih besedah značilni za okužbo z ziko.

Medtem se je odbojkar že vrnil v reprezentanco, ki se v dvorani Stožice pripravlja na krstni nastop v svetovni ligi sredi tega meseca. Strokovnjaki so ocenili, da ni nevaren za okolico, medtem pa so splahneli tudi bolezenski znaki, tako da se je lahko že v začetku tega tedna normalno treniral, saj tudi ob okužbi z virusom težave z zdravjem običajno izzvenijo v nekaj dneh ali največ po enem tednu. Od prihoda odbojkarske reprezentance v domovino pa je že polnih devet dni.

Na NIJZ so za obiskovalce olimpijskih iger pripravili zdravstvena priporočila in nasvete
za zaščito in ohranitev zdravja.

Ni tveganja za javno zdravje

Primer prvega obolelega Slovenca so spremljali tudi na NIJZ, je povedala Maja Sočan: »Proučili smo, ali bi pomenil tveganje za javno zdravje, kar je najbolj pomembno.« In ugotovili, da oboleli ne pomeni tveganja. Je pa dobil navodila, kako zmanjšati tveganje potencialnega pika komarja in potencialnega prenosa prek spolnih stikov. Okuženi moški pač lahko virus prenese na spolno partnerico. Po podatkih evropskega centra za nadzor nad boleznimi je v Evropi več kot 700 uvoženih primerov okužbe z ziko (to pomeni, da so se okužili tam, kjer je virus prisoten, na primer v Južni ali Srednji Ameriki), le nekaj pa je primerov, ko je moški s spolnimi odnosi okužbo prenesel na partnerico. Po doslej znanih podatkih se virus ravno v semenski tekoči zadrži najdlje, tudi do 62 dni. Tudi zato vsem, ki potujejo na območja, kjer je prisoten virus, svetujejo varno spolno vedenje in uporabo kondoma, ki ne ščiti le pred ziko, temveč tudi drugimi spolno prenosljivimi boleznimi, pravi Mojca Gobec, generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje. Kondom varuje pred nosečnostjo, najbolj ogrožene so ravno nosečnice, saj je okužba z virusom povezana s spontanimi splavi in resnimi posledicami pri plodu, kot je mikrocefalija (dojenčki imajo majhno glavo in manjše možgane ter velike razvojne težave). Virus lahko povzroči nevarno nevrološko motnjo guillain-barrejev sindrom. Od začetka izbruha v lanskem letu so ugotovili 1400 primerov mikrocefalije.

Repelenti in kondomi

»Nosečnice naj odložijo potovanje, o tem naj razmislijo tudi ženske, ki nosečnost načrtujejo. Ženske, ki so potovale na območja, kjer je zika, in so zanosile, naj se posvetujejo z ginekologom, vsi zdravniki imajo navodila, kako ravnati v takem primeru. Tveganje okvare ploda je veliko.« Zato vsem moškim, ne samo okuženim, po vrnitvi z območij, kjer je prisotna zika, z namenom zaščite noseče partnerice in razvijajočega se ploda priporočajo dosledno uporabo kondoma do konca nosečnosti.

Vsem potnikom, ne le športnikom, ki bodo odpotovali v Rio na olimpijske igre, in tistim, ki bodo tam zanje navijali, svetujejo zlasti zaščito pred komarji, dodaja Sočanova: uporabo repelentov, nošnjo oblačil z dolgimi rokavi in hlačnicami ter uporabo mreže nad posteljo. Repelenti so sicer učinkoviti, toda 100-odstotne zaščite ni pred ničimer (in nikomer), je dodala Avšičeva.

Na NIJZ so za obiskovalce letošnjih olimpijskih iger pripravili zdravstvena priporočila in nasvete za zaščito in ohranitev zdravja. In še nasvet za tiste, ki odhajate v Brazilijo in boste po vrnitvi domov zboleli: ob prej naštetih simptomih se posvetujte z zdravnikom, ki vas bo, če bo tako presodil, napotil na infekcijsko kliniko. Tam bodo sprožili diagnostične postopke, tako kot so ob doslej edinem za ziko zbolelim Slovencem; najprej vprašajo, kje je bil posameznik v zadnjem času, če je bil na območju, kjer je zika, je ena od možnosti okužba s tem virusom. V primeru obolelega Slovenca bolezen z medicinskega stališča ni bila nič posebnega, je dejal Strle in še, da za veliko večino virus sploh ni problematičen, treba pa se je bati prenosa.

Mimogrede: če je okuženi krvodajalec, določen čas ne sme darovati krvi, tkiv in organov.

Deli s prijatelji