VIRUS HIV

Okužena prostitutka
 v Ljubljani seje smrt

Objavljeno 10. november 2014 11.39 | Posodobljeno 10. november 2014 11.39 | Piše: Barbara Petek

Narkomanka, stara 38 let, okužena z virusom HIV, se še vedno prodaja.

Po Ljubljani menda spolne užitke prodaja s HIV okužena 38-letnica. Foto: Reuters

LJUBLJANA – V Ljubljani seje smrt 38-letna prodajalka ljubezni! Prostitutka, ki se je z najstarejšo obrtjo ukvarjala dolgih 15 let, občasno pa to počne še danes, je namreč okužena z virusom HIV. To nam je zatrdila Ljubljančanka, ki pravi, da je videla zdravniško potrdilo: »Da je okužena, lahko potrdi več oseb.« Osemintridesetletnica, menda tudi narkomanka, torej ve, da se po njenih žilah pretaka kri s smrtonosnim virusom, a je to, kot kaže, ne skrbi preveč. Usoda tistih, s katerimi pride v stik, še manj. Da je popolnoma brezbrižna, smo izvedeli. Le upamo lahko, da takšne niso vsaj njene stranke in drugi, ki so si z njo delili posteljo. Koliko časa 38-letnica že zavestno širi virus HIV med nič hudega slutečimi moškimi, nam ni uspelo izvedeti.

Namerno širila virus HIV

V številnih državah po svetu je namerno širjenje virusa HIV kaznivo dejanje prenašanja nalezljivih bolezni, tudi pri nas je tako. Spada v poglavje kaznivih dejanj zoper človekovo zdravje. Tisti, ki sumijo, da bi lahko bili namerno okuženi, lahko storilca naznanijo policiji, a, kot pojasnjujejo tam, je za dokončno opredelitev, ali je bilo res storjeno kaznivo dejanje ali ne, treba upoštevati okoliščine, med njimi možen naklep ter nastale in predvidene posledice. V Nemčiji je bila pred štirimi leti zaradi namernega širjenja virusa HIV na dve leti pogojne zaporne kazni obsojena pop pevka Nadja Benassia, ki je vedela, da je okužena, a svojim spolnim partnerjem tega ni povedala in eden se je s smrtonosnim virusom okužil. Na Poljskem tistim, ki vedo, da so okuženi s HIV, in ga namerno širijo, grozi zaporna kazen do treh let.

V Sloveniji število okuženih narašča

Čeprav je že dolgo znano, da je pri spolnih odnosih, posebno takšnih, ki bi jih lahko označili za tvegane, dobro uporabiti kondom, ki je še vedno najučinkovitejša zaščita tako proti neželeni nosečnosti kot tudi spolno prenosljivim boleznim, se tega še vedno premnogi ne držijo. Tisti, ki sumijo, da bi se z virusom HIV lahko okužili, lahko svoje dvome potrdijo ali ovržejo na testiranju. Tega je mogoče opraviti kar pri svojem izbranem zdravniku, je hitro, stroške pa krije zavarovalnica. Kljub temu se v Sloveniji še vedno zelo malo ljudi odloči za testiranje. Lani je bilo po podatkih IVZ tako opravljenega 1,6 testa na 100 prebivalcev, na 1000 opravljenih testov pa sta bila lani v povprečju pozitivna dva.

Predvidoma je v Sloveniji še vedno s HIV okužena manj kot ena oseba na 1000 prebivalcev, vendar število narašča. »V obdobju zadnjih desetih let (2004–2013) je bilo prepoznanih 407 okužb s HIV, umrlo pa je 22 bolnikov z aidsom,« so na IVZ zapisali v letnem poročilu za lansko leto. Letos, do konca septembra, so odkrili 24 novih okužb, med tistimi, ki so se okužili, pa močno prevladujejo moški, saj je bilo teh 23, ženska pa le ena. A na IVZ opozarjajo, da podatki podcenjujejo dejansko breme okužb, prav zato, ker se testira tako malo ljudi.

Tistim, ki sumijo, da so bili nehote izpostavljeni virusu HIV, pa preostane še ena možnost, t. i. poizpostavitvena terapija. Ta je navadno namenjena zdravstvenim delavcem, ki so prišli v stik z okuženo krvjo, lahko pa se z njo zdravijo tudi »navadni državljani«. Žal je lahko učinkovita le v primeru, ko se virusu izpostavljeni na ljubljanski infekcijski kliniki, kjer terapijo izvajajo, oglasi 36 ur po dogodku. Že tri dni pozneje so možnosti, da bo terapija, pri kateri okuženega mesec dni zdravijo z zdravili za zaviranje HIV, uspešna, precej manjše. Kljub temu na ministrstvu za zdravje opozarjajo, da nikakor ne sme biti nadomestilo za varnejšo spolnost in uporabo kondoma.

Deli s prijatelji