PANIKA

Okužena kri v bananah na policah slovenskih trgovcev?

Objavljeno 28. maj 2016 09.35 | Posodobljeno 28. maj 2016 09.36 | Piše: Ro. S.
Ključne besede: banana kri

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin miri, da ni nikakršnega razloga za preplah.

Fotografija sporne banane.

LJUBLJANA – Po nekaterih družabnih omrežjih se širi fotografija banane, v katero naj bi bila vbrizgana domnevno okužena kri. Nad fotografijo je avtor napisal, da je banane kupil pri znanem slovenskem trgovcu, pri eni pa naj bi bila vidna vbod injekcije in vbrizgana kri v notranjosti.

S fotografijo smo se obrnili na upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Matjaž Emeršič je na vprašanje, ali so omenjeni primer obravnavali, odgovoril, da so pregledali posredovane fotografije ter ugotovili, da take banane niso skladne z minimalnimi zahtevami kakovosti in se ne smejo tržiti. Zaključek strokovnjakov je, da je slednje najverjetneje posledica prezorenega blaga in začetka deterioracije, ko je v plodu tudi visoka vsebnost sladkorja. »Najverjetneje banane nekje v verigi niso bile ustrezno hranjene. Vbrizgavanje krvi ni verjetno. Ne glede na navedeno smo obvestili pristojni območni urad, kjer bodo preverili vse podatke. Verjetnosti, da bi potrošnik zaužil tako banano, že zaradi samega videza ni,« nam je še sporočil Emeršič.

Po podatkih uprave za varno hrano so leta 2016 zavrnili eno pošiljko banan, in sicer zaradi neustrezne organoleptike (videz, vonj, okus), prav tako tudi v letu 2015.

 

Deli s prijatelji