Minulo nedeljo so v Bistrici ob Sotli pripravili tradicionalni Jožefov sejem, ki ga vsako leto obišče na stotine obiskovalcev s Kozjanskega in tudi od drugod. Sočasno pa Turistično društvo Bistrica ob Sotli in Gostilna Šempeter organizirata tekmovanje v kuhanju golaža.
Na sejmu, ki so ga letos prvič razširili po središču Šempetra, ki je staro ime za Bistrico ob Sotli, je letos sodelovalo rekordnih 53 razstavljavcev z raznovrstno ponudbo. Zadnja leta organizatorji dajejo prednost ponudnikom domačih dobrot z lokalnih kmetij ter ponudbi izdelkov domače in umetne obrti. Dokaz za to so številni zadovoljni obiskovalci in ponudniki.
Bogat program
Sejem so letos popestrili z obsežnim in bogatim kulturnim programom. S pesmijo so nastopili otroci domačega vrtca Pikapolonica, folklorna skupina Osnovne šole Bistrica ob Sotli se je predstavila s plesom, glasbena šola je obogatila dogajanje z nastopi mladih harmonikarjev, mladi pevki Nika in Urša pa sta peli ob spremljavi Tadeja na kitari. Poleg domačinov so dogajanje popestrili Pihalna godba Šentjur, imitator teta Tončka, mimohod konjenice Virštanj-Obsotelje ter obisk motoristov.
Medtem ko je bilo na sejmu zares živahno, so v Gostilni Šempeter letos že osmič zapovrstjo kuhali golaž. Na vhodu je zadišalo po rahlem vretju in začimbah. Prireditev je že vrsto let znana pod imenom Jožeki kuhajo golaž, pri čemer štiričlanske ekipe sestavljajo raznoliki profili občanov. V skupine se združijo obrtniki, kmetje, krajani majhne vasi ali zaselka, gasilci, tudi politiki.
Brez Jožetov ne gre
»V kuhanju lahko tekmujejo ekipe, ki imajo med sabo najmanj enega Jožeta ali Jožico, in nihče ne sme biti poklicni kuhar,« nam je pripovedoval birt Srečko Kunst.
Sodelovalo je 15 ekip iz vse Slovenije in tudi sosednje Hrvaške, ki so od zgodnjega jutra kuhale golaž pred očmi obiskovalcev.
Strokovna komisija je podelila dve bronasti, sedem srebrnih in šest zlatih kohač (kuhalnic). Petčlanska strokovna komisija ni imela lahkega dela. Zmagovalca je morala izbrati med številnimi ekipami, ki so se vsaka po svoje trudile skuhati kar najboljši golaž, pri čemer je ocenjevala vonj, okus, videz, zlasti barvo, izvirnost ekipe, urejenost kuhinje, proces kuhanja in količino. Kot je povedal birt Srečko Kunst, ocenjujejo po pravilu smučarskih skokov, kjer najboljša in najslabša ocena odpadeta, zato jih je v ocenjevalni komisiji pet, štejejo pa tri ocene.
Izvirni poslanci
»Vsaka ekipa je morala skuhati 30 porcij golaža, natančno število je kar težko zadeti. Pri procesu kuhe pa komisija preverja, ali ekipa golaž kuha po tradicionalnem receptu brez ovinkov in bližnjic; meso morajo spražiti tam in ne že doma!«
Najokusnejši golaž je skuhala ekipa Jožica kuha in župan, ki so jo sestavljali župan občine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak, župan občine Šmarje pri Jelšah Jože Čakš in Jožica Kramer. Člani ekipe Poslanska kuhinja, ki so jo sestavljali štirje poslanci, so prejeli nagrado za najizvirnejšo ekipo.
Prazni kotlički so bili dokaz, da so vse ekipe skuhale kakovosten in okusen golaž.
Kuhanje in glasba
Toda veliko prehodno kohačo je prejela ekipa Josip Broz iz sosednjega Kumrovca na Hrvaškem, kjer so očitno še vedno zelo ponosni na predsednika nekdanje skupne domovine. Kumrovčani so tokrat dali v koš vse slovenske ekipe, saj so skuhali najboljši in najizvirnejši golaž na Jožeki kuhajo golaž 2012.
Po ocenah na oko se je v gostilni zavrtelo kakih 800 ljudi. Med kuho ni manjkalo glasbe in zabave, za katero so skrbeli tamburaši Zelenjak, Pihalna godba Šentjur, imitator in tamburaška skupina Marijači.