KONČNO

Oktobra za dobrih 40 milijonov evrov presežka v državnem proračunu

Objavljeno 22. november 2012 16.44 | Posodobljeno 22. november 2012 16.44 | Piše: A. L., STA

K temu so prispevali predvsem nekoliko višji prihodki iz trošarin in nekoliko višji nedavčni prihodki.

Samo uroki ne bodo dovolj, morda pa bodo malce pomagali.

LJUBLJANA – Državni proračun je oktobra zabeležil za 40,6 milijona evrov presežka prihodkov nad odhodki. Gre za enega redkih mesečnih proračunskih presežkov v zadnjih letih. Zadnji je bil zabeležen novembra 2010, ko je znašal 49,6 milijona evrov. Skupni proračunski primanjkljaj do oktobra je tako znašal skoraj 1,099 milijarde evrov.

Proračunski primanjkljaj v 10 mesecih še vedno presega načrtovanega za celotno leto, kažejo prvi izračuni o oktobrski realizaciji državnega proračuna, objavljeni na spletnih straneh finančnega ministrstva. Z maja sprejetim rebalansom je bil namreč letošnji primanjkljaj določen pri 1,072 milijarde evrov. Proračunski prihodki so bili oktobra s skoraj 727 milijoni evrov za nekaj manj kot 200 milijonov evrov višji kot septembra in najvišji od marca, pri čemer so bili davčni prihodki s 651,5 milijona evrov višji za dobrih 194 milijonov evrov in najvišji v letošnjem letu.

Krive trošarine

Oktobrski prihodki so bili nekaj višji od načrtovanih, k čemur so prispevali predvsem nekoliko višji prihodki iz trošarin in nekoliko višji nedavčni prihodki od prvotno ocenjenih. Od preostalih davkov (dohodnina, davek od dohodkov pravnih oseb, davek na dodano vrednost) se je oktobra v proračun steklo približno toliko, kot je bilo pričakovano, so pojasnili na finančnem ministrstvu.

V državno blagajno je oktobra steklo za nekaj nad 508 milijonov evrov davkov na blago in storitve (DDV, trošarine), kar je malo manj kot 180 milijonov evrov več kot septembra in daleč največ letos, nekoliko pa so se povečali tudi prilivi z naslova davkov na dohodek in dobiček.

Šušteršič: Številka verjetno ne bo dosežena

Za celotno leto 2012 je z rebalansom predvideno 7,9 milijarde evrov proračunskih prihodkov, a ta številka tudi po oceni finančnega ministra Janeza Šušteršiča verjetno ne bo dosežena. Po prvih izračunih oktobrskih podatkov se je v državni proračun do konca oktobra nateklo 6,25 milijarde evrov (79 odstotkov rebalansa).

Na drugi strani pa so bili oktobra nekaj nižji od pričakovanih proračunski odhodki, še pravijo na ministrstvu. Iz proračuna je bilo oktobra izplačano 716 milijonov evrov, pri čemer so se v polni meri pokazali učinki ukrepov iz zakona za uravnoteženje javnih financ. Tako so bili izdatki za plače in prispevke državnih organov v primerjavi z lanskim oktobrom nižji za sedem odstotkov, prav toliko so bili nižji tudi izplačani transferji posameznikom in gospodinjstvom. Transferji sredstev, ki se iz državnega proračuna namenjajo za plače, prispevke in materialne izdatke javnih zavodov, pa so bili v letošnjem oktobru kar za 15 odstotkov nižji kot v lanskem.

Skupaj z oktobrsko izdajo dolarske obveznice se je državni proračun do konca oktobra skupaj zadolžil za 3,072 milijarde evrov. Od tega je na zadolževanje v tujini odpadlo 1,73 milijarde evrov. Država se je namreč večino leta zadolževala le pri domačih bankah, šele oktobra pa ji je uspel nastop na mednarodnem trgu, ko se je na dolarskem trgu zadolžila za 2,25 milijarde dolarjev.

Deli s prijatelji