POVPREČNA PLAČA

Oktobra smo zaslužili več

Objavljeno 16. december 2013 14.55 | Posodobljeno 16. december 2013 14.55 | Piše: STA, S. U.

Povprečna plača oktobra je na mesečni ravni višja, kažejo podatki državnega statističnega urada.

LJUBLJANA – Zaposlena oseba v Sloveniji je oktobra v povprečju zaslužila 999,99 evra neto, kar je 1,7 odstotka več kot septembra, kažejo podatki državnega statističnega urada. Povprečna neto plača se je zvišala v vseh dejavnostih, razen v izobraževanju. Povprečna mesečna bruto plača pa je znašala 1526,11 evra, kar je 2,1 odstotka več kot septembra. V prvih 10 mesecih letos je zaposlena oseba zaslužila v povprečju 1511,56 evra bruto na mesec ali nominalno za 0,3 odstotka, realno pa za 2,2 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

S plačo za oktober je bilo plačanih povprečno 175 ur na zaposleno osebo ali za 6,7 odstotka več kot prejšnji mesec. Povprečna oktobrska bruto plača na uro je znašala 8,70 evra. Povprečna mesečna neto plača za oktober se je glede na predhodni mesec znižala samo v dejavnosti izobraževanje (za 0,4 odstotka), v vseh drugih dejavnostih pa se je zvišala. Najopazneje se je zvišala v dejavnosti rudarstvo (za 7,5 odstotka) in dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro (za 6,9 odstotka).

Manjša zvišanja

Manjša zvišanja so na državnem statističnem uradu zaznali v zdravstvu in socialnem varstvu ter strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih (v vsaki za 0,3 odstotka), informacijskih in komunikacijskih dejavnostih (za 0,5 odstotka) in dejavnosti javne uprave in obrambe, dejavnosti obvezne socialne varnosti (za 0,6 odstotka). Povprečna mesečna neto plača za oktober se je glede na pretekli mesec zvišala v javnem in v zasebnem sektorju. V zasebnem sektorju se je zvišala za dva odstotka, v javnem sektorju pa za 1,2 odstotka. Zvišala se je tudi v sektorju država, a le za 0,1 odstotka.

Povprečna mesečna neto plača v javnem sektorju in sektorju država se je v prvih 10 mesecih na letni ravni znižala, in sicer v prvem za 0,2 odstotka, v drugem pa za 1,3 odstotka, medtem ko se je v zasebnem sektorju zvišala za 0,9 odstotka.
 

Deli s prijatelji