GRADNJA NOVEGA MOSTU

Oktobra čez nov most v sečoveljske soline

Objavljeno 12. avgust 2015 18.04 | Posodobljeno 12. avgust 2015 18.06 | Piše: Iztok Umer

Gradbinci že porušili stari most prek Jernejevega kanala.

Gradnja bo stala okoli 136.000 evrov. Foto: Iztok Umer

SEČA – Oktobra naj bi stekel promet čez novi most, ki prek Jernejevega kanala povezuje lokalno cesto v Seči z vstopom v sečoveljske soline in krajinski park. Na podlagi odločbe gradbene inšpektorice Mateje Marsetič so januarja letos most zaprli tako za motorna vozila, kolesarje in pešce in soline tako rekoč odrezali od sveta. Skladiščeno sol so iz solin morali nalagati in do Portoroža voziti z delovnim plovilom, za obiskovalce krajinskega parka pa so po zaprtju betonskega mostu zraven postavili lesenega in tako delno rešili sezono obiskov v krajinskem parku. Nov most bodo postavili na starih, že 70-letnih stebrih, za katere so ugotovili, da so dovolj trdni. Pred gradnjo novega mostu, ki bo nekoliko višji, tako da bo varen tudi pred najvišjimi plimami, bodo nosilne stebre dodatno ojačali z betonom in kovinskimi obodi. Na mostu bodo postavili še pločnik za pešce in dodatno povečali varnost prehoda. Vsa dela bodo izvedli gradbinci sevniškega podjetja Rafael, ki bo gradnjo sicer končalo nekaj mesecev pred oktobrom, vendar promet prek mostu ne bo stekel, ker je treba kar nekaj časa, da cement doseže predvideno trdnost. Gradnja bo stala okoli 136.000 evrov, ki jih bo zagotovilo ministrstvo za okolje in prostor, saj so objekti v krajinskem parku v lasti države.

Sol gre v nos

Januarsko zaprtje mostu je dvignilo veliko prahu. Da je bil stari most že krepko načet, so vedeli tudi upravljavci solin, v podjetju Soline pridelava soli in upravljavci krajinskega parka. Ti so še danes trdno prepričani, da jim je kdo poskušal nagajati, saj je do gradbene inšpektorice prišla anonimna prijava. Za zaprtje sta zadoščala le ogled in zunanja podoba mostu, ni bila opravljena niti ena meritev, ki bi dokazovala nujnost po zaprtju. Zato so se upravljavci solin odločili, da po zaprtju sami opravijo temeljito meritev, s katero so hoteli dokazati nepravilnost pri izdaji odločbe o zaprtju mostu. Čez most je zapeljal naložen težak tovornjak. Natančne merilne naprave so ob budnih očeh predstavnika ministrstva za okolje, statika in geodeta pokazale, da se je upognil za manj kot milimeter. Z drugimi besedami: naprave naj bi potrdile stabilnost mostu, a ker je odločba ostala veljavna, se je moral del uprave in zaposlenih v solinah preseliti v stara skladišča soli v Portorožu, kamor sol začeli voziti z delovnim plovilom.

»Vse skupaj nas zelo preseneča, ker je gradbena inšpektorica prišla na podlagi anonimne prijave. Komu gre dejavnost solin in krajinskega parka v nos, ne vemo, presenečeni pa smo, da je inšpektorica izdala odločbo samo po opravljenem ogledu, ne da bi opravila kakšne statične meritve oziroma ugotovila, v kakšnem stanju in kako varni so nosilcu mostu. Presodila je, da most ni uporaben, in smo ga morali zapreti za vse uporabnike,« je ob izdaji januarske odločbe gradbene inšpektorice izjavil vodja krajinskega Andrej Sovinc. Odločba je otežila in podaljšala pot na delo več kot 90 zaposlenim v solinah in krajinskem parku.

Povedal je še, da je druga nedoslednost inšpektorice, da je v odločbi zapisala, da mora inšpekcijska zavezanka družba Soline pridelava soli po treh mesecih od prejema odločbe po navodilih projektanta statika ustrezno obnoviti starejši most. »Soline pridelava soli in krajevni park sta resda upravljavca solnih polj in parka, vendar so vse nepremičnine povsem v državni lasti, kar z drugimi besedami pomeni da bi most morala obnoviti država, s katero imamo odprtih še nekaj neporavnanih računov. Soline namreč tožijo državo za 3,2 milijona evrov, kolikor so jih porabile za vzdrževanje nepremičnin v državni lasti od leta 2003 naprej, ko so soline postale koncesionar in upravljavec parka,« je ob zaprtju pojasnil Sovinc.

Kaže, da so se stvari le premaknile, za čuda je tudi država poskrbela, da se bo razmeroma hitro začela gradnja novega mostu. Ob letošnji izjemno dobri žetvi soli se torej solinarjem oktobra ob odprtju novega mostu obeta prava fešta.

Deli s prijatelji