PATRIA

Okrožno sodišče v bran Janši: vabilo mu ni bilo osebno vročeno

Objavljeno 04. maj 2012 20.58 | Posodobljeno 04. maj 2012 21.01 | Piše: P. J.

Ljubljansko okrožno sodišče je potrdilo, da so priče vabila na zaslišanje na Dunaj prejele tik pred prazniki in ne v mesecu marcu.

Prvak SDS Janez Janša

LJUBLJANA – Predsednik vlade Janez Janša bi moral včeraj v zvezi z afero Patria pričati na Deželnem sodišču na Dunaju, vendar ni. Nekateri mediji so poročali, da je Janša vabilo na zaslišanje prejel že v marcu, vendar na Okrožnem sodišču Ljubljana to zanikajo. V izjavi za javnost so zapisali, da to ne drži in da so bila vabila na zaslišanje Janši ter preostalim pričam vročena tik pred prvomajskimi prazniki.

Zavračajo navedbe avstrijskih in slovenskih medijev

Ljubljansko okrožno sodišče zavrača navedbe avstrijske tiskovne agencije APA, ki so jo citirali slovenski mediji.  Pravijo, če bi navedbe, da so bila vabila poslana 27. marca 2012, držale, bi morali v Ljubljani na okrožnem sodišču vabila prejeti vsaj v začetku aprila. Zaprosilo so, kot pravijo, prejeli šele 23. aprila. »Preiskovalna pisarna sodišča pa je zaprosilo Deželnega sodišča za kazenske zadeve Dunaj prejela dan kasneje,« so zapisali v izjavi.

Vročali še isti dan

Zaprosilo so poslali v nemškem jeziku skupaj s prošnjo, da se vabila napisana v slovenščini vroči Ivanu Janši, Ivanu Črnkoviču, Mariji Črnkovič, Antonu Krkoviču, Juretu Cekuti in Jožetu Zagožnu. »Še istega dne, 24. aprila 2012, je pristojna preiskovalna sodnica izdala odredbo, da se vsem navedenim osebam vročijo sodna pisanja prek sodnega vročevalca,« so zapisali.

Janši in Krkoviču vabilo ni bilo osebno vročeno

Juretu Cekuti je bilo vabilo vročeno še isti dan, Jožetu Zagožnu dan kasneje, 25. aprila. Antonu Krkoviču vabilo ni bilo osebno vročeno, bilo pa je prevzeto na vložišču ministrstva za obrambo. Črnkovičeva sta vabilo prejela 26. aprila, premierju Janši pa vabilo ni bilo osebno vročeno. V Izjavi so zapisali, da je bilo 25. aprila dostavljeno na vlado, podatkov o tem, ali je bilo vabilo tudi dejansko vročeno, pa sodišče naj ne bi imelo. 

Deli s prijatelji