SPORNO?

Okrožnica ministrstva za izobraževanje ne krši zakonov

Objavljeno 16. marec 2012 19.06 | Posodobljeno 16. marec 2012 19.07 | Piše: Mo. S., STA

Okrožnica učiteljem svetuje, naj se v šoli izogibajo temam, povezanim z družinskim zakonikom.

Minister Žiga Turk.

LJUBLJANA – Okrožnica ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ki jo je ministrstvo v povezavi z referendumsko kampanjo o družinskem zakoniku naslovilo na vrtce in osnovne šole, po oceni inšpektorata za notranje zadeve ne pomeni kršitve zakona o volilni in referendumski kampanji.

Ne gre za kršitev zakona

»V tem primeru ne gre za kršitve zakona, saj se z okrožnico ne vpliva na odločanje volivk in volivcev, temveč je njen namen usmerjen v izvajanje oziroma uresničevanje učnega načrta. Nadzor nad izvajanjem učnega načrta ne sodi v pristojnost inšpektorata za notranje zadeve, temveč je za to pristojen inšpektorat za šolstvo in šport,« so pojasnili na inšpektoratu.

Kot še opozarjajo, je v drugem odstavku 1. člena zakona o volilni in referendumski kampanji določeno, da so volilna kampanja po tem zakonu vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivcev pri glasovanju na volitvah.

Ministrstvo: Izogibajte se temam o družinskem zakoniku

Poslanska skupina SD je namreč danes javno pozvala ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turka ter generalno sekretarko Mojco Škrinjar k preklicu okrožnice glede referendumske kampanje o družinskem zakoniku. V okrožnici, ki jo je Škrinjarjeva 9. marca naslovila na vrtce in osnovne šole, ministrstvo predlaga, naj se v obdobju referendumske kampanje vrtci in osnovne šole izogibajo temam, povezanim z družinskim zakonikom.

»Okrožnica grobo posega v avtonomijo učiteljev«

»Menimo, da je vlada z okrožnico ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport neposredno vstopila v referendumsko kampanjo, kar ni le nedopustno, ampak je glede na to, da ni med organizatorji kampanje, tudi nezakonito. Zato v skladu z izraženim opozorilom pričakujemo ustrezen odziv oziroma odmik vlade od aktivnosti ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport,« so zapisali v poslanski skupini SD.

Prepričani so, da okrožnica grobo posega v avtonomijo dela vzgojiteljev in učiteljev ter omejuje možnosti za izobraževanje za človekove pravice, kot je opredeljeno v mnogih domačih in mednarodnih dokumentih. »Še več, okrožnica je v nasprotju z zakonsko normo, ki zagotavlja zaposlenim v vzgoji in izobraževanju strokovno avtonomijo ter jih obvezuje k objektivnosti, kritičnosti in pluralnosti pri izvajanju dela,« še dodajajo v SD.
 

Deli s prijatelji