VINSKA VIGRED

Okronali bodo tudi novo kraljico metliške črnine

Objavljeno 20. maj 2016 10.41 | Posodobljeno 20. maj 2016 10.40 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Danes se v Metliki začenja 34. vinska vigred, kot pravijo Belokranjci, največji vinski festival v državi.

Še aktualna kraljica metliške črnine Katja Jakljevič bo v petek krono predala Jani Štajdohar. Foto: Robert Kokol

METLIKA – Vikend, ki je pred nami, bo v Beli krajini pester. V Metliki pripravljajo že 34. vinsko vigred, največji vinski festival v državi. Praznik nagrajenih vin, belokranjskih dobrot in promocije etnoloških posebnosti ter kulturnih dosežkov se je v več kot treh desetletjih močno usidral med slovensko turistično ponudbo.

Tako bo v starem metliškem mestnem jedru znova dišalo po nepogrešljivih jagenjčkih in odojkih z ražnja in še čem. Gostje se bodo lahko naučili peči belokranjsko pogačo, pokušali najboljša belokranjska vina, si ogledali kulinarično razstavo in razstavo domače obrti, spremljali raznolik kulturni program in še kaj. Letošnja novost bo, da bodo lahko obiskovalci v soboto in nedeljo na grajskem dvorišču degustirali nagrajena vina ob kulinarični ponudbi šestih gostincev, ki sodelujejo v projektu Okusi Bele krajine. Na vigredi so aktivni tudi rekreativci. Že 34. leto se bodo iz Ljubljane odpravili kolesarji, desetič pa bodo pripravili devetkilometrski Urbanov tek. Ob večerih se bodo na treh trgih zvrstili znani glasbeniki: Begini, Kingston, Tanja Žagar, Navihanke, Victory, klapa Capris in Vodomci. Čez dan bo potekal kulturni program z različnimi folklornimi in tamburaškimi skupinami, zbori, godbo na pihala, domačimi rock in pop skupinami, z otroškim in športnim programom, nedelja pa bo predvsem družinski dan.

Praznik vinogradnikov

Vinska vigred je prireditev belokranjskih vinogradnikov, ki z veliko ljubeznijo obdelujejo zasajeno trto na domači zemlji, je praznik gospodinj, domačih gostincev, rokodelcev, obrtnikov, praznik Belokranjcev, ki so znani po gostoljubnosti. Seveda pri tem ne gre brez belokranjskih vin. Na tamkajšnjih gričih namreč že skoraj tisoč let domuje vinska trta, raznolikost podnebja in tal pa omogoča pester izbor vin. Če je nekdaj veljalo, da na sončni strani Gorjancev uspevajo le kakovostne sorte, danes Belokranjci s ponosom ponujajo pester izbor vrhunskih vin. Je pa najbolj znana blagovna znamka Bele krajine metliška črnina. Vino, za katero pravijo, da z mehkobo, pitnostjo in uravnoteženostjo zadovolji še tako zahtevnega pivca. To izvrstno vino sestavljajo dve tretjini modre frankinje, preostalo pa žametna črnina in portugalka, šentlovrenka ali zweigelt. Med najbolj zastopanimi rdečimi sortami pa je modra frankinja. Vino je po zadnjih raziskavah, s katerimi so odkrili veliko vsebnost antioksidantov, postalo še bolj cenjeno in se lepo ujema z belokranjsko kulinariko.

Med belimi sortami je izbor zelo pester. Po letu 1987, ko so za sajenje dobile dovoljenje visokokakovostne sorte, so belokranjski vinogradniki zasadili vinograde z rumenim muškatom, s sauvignonom, chardonnayjem, kernerjem, sivim in belim pinotom, renskim rizlingom in tramincem. Najbolj zastopani beli sorti sta kraljevina in laški rizling, ki sta glavni sestavini vina belokranjec. To vino je med Belokranjci najbolj priljubljeno in jih spremlja ob vseh priložnostih od rojstva do smrti. Velik mednarodni ugled so vinogradnikom prinesla predikatna vina, sicer pa je Bela krajina prava zakladnica butičnih vin za sladokusce.

Nova vinska kraljica

Vinska vigred se bo začela danes s slavnostnim odprtjem, podelitvijo šampionov vin ter kronanjem kraljice metliške črnine. Letos bo krono nosila 22-letna Jana Štajdohar iz Dragatuša, študentka višje šole za gostinstvo in turizem v Novem mestu, njena družina pa ima restavracijo Štajdohar v Kanižarici, zato je Jana rasla z gostinstvom in vinom. Krono ji bo predala dosedanja kraljica Katja Jakljevič iz Grabrovca pri Metliki.

Strokovna komisija je ocenila tudi vina. Tri strokovne komisije pod vodstvom doc. dr. Mojmirja Wondre, dr. Mitje Kocjančiča in Andreja Bajuka so pod drobnogled vzele 311 vzorcev iz Bele krajine, Italije in Hrvaške. Šampione so si prislužili za belokranjca Jože Pečarič iz Čuril, za metliško črnino Martin Pečarič iz Čuril, za suha vina tekočega letnika pa Grajska klet Šturm – chardonnay. Sauvignon ledeno vino letnik 2003 (19,80), ki je postal šampion predikatnih vin, je pridelal Jožef Prus s Krmačine, šampiona tujih vin pa Josip Rajaković s hrvaškega Krašiča, in sicer rumeni muškat iz sušenega grozdja letnik 2014.

Brez pogače ne gre

Belokranjska pogača je od leta 2010 evropsko zaščitena jed, ki še topla in dišeča ne manjka na nobeni dobrodošlici. Ker k vinu spada tudi hrana, za Vinsko vigred ocenjujejo tudi belokranjske pogače po obrazcu, ki je bil skupaj s specifikacijo sprejet v Bruslju. Šestčlanska strokovna komisija je imela težko delo, saj so pogače vsako leto lepše in okusnejše, razlike v točkah pa vse manjše. Priznanje za najboljšo belokranjsko pogačo bo na slavnostnem odprtju prejela Anica Milič iz Adlešičev.

Deli s prijatelji