BO ŠLA?

Okoljevarstveniki
za slovo Majcnove

Objavljeno 28. julij 2015 17.56 | Posodobljeno 28. julij 2015 17.57 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: Irena Majcen

Zgolj ugotovitve sodišča EU za Cerarja kljub vsemu še niso dovolj .

Sledi zastrupljenosti zemljišča lahko opazi vsakdo; sploh ni treba, da je velik strokovnjak. Foto: AAG

LJUBLJANA, CELJE – Slovensko društvo oziroma, če mu lahko tako rečemo, slovensko predstavništvo ugledne mednarodne organizacije za zaščito okolja in narave Alpe Adria Green (AAG), je različne državne organe in ustanove seznanilo s svojo zahtevo za takojšen odstop Cerarjeve ministrice za okolje in prostor Irene Majcen. Upravni odbor slovenskega AAG je odločitev, da razpošlje in objavi takšno zahtevo, sprejel na izredni seji. Zakaj? Zaradi netočnih, zavajajočih izjav, ki jih je ministrica dala za informativno oddajo 24 ur zvečer, o parceli, na kateri je v Bukovžlaku pri Celju nezakonita deponija, pa tudi zato, ker ministrica menda še vedno zagovarja povsem nesprejemljive in nestrokovne odločitve v zvezi s sanacijo te nezakonite deponije. Analiza, objavljena pred komaj mesecem, je potrdila, da se na tamkajšnji parceli oziroma z nje v okolje izlužuje koktajl nevarnih strupov (tudi vrednost strupenega arzena na kraju, kjer se pojavljajo izcedki, bistveno presega kritično vrednost), ministrica pa v svojih izjavah trdi, da bi (da bo) predvidena sanacija omenjene parcele še najmanj obremenila okolje. Vendar to trdi, opozarja AAG, brez vsakršne strokovne podlage: »V sodbi sodišča EU iz Luksemburga številka C‑140/14 je navedeno, da je Evropska komisija prepričana o nevarnosti odpadkov, odloženih v Bukovžlaku, enako pa je pokazala tudi strokovna študija IOP Celje, ministrica pa je kljub temu pred kamerami trdila, da tam ni nevarnih odpadkov.«

S kadmijem celo največ na svetu

Pa ne samo to, tudi v sodbi sodišča EU so izrecno navedli, da ima onesnaženo območje škodljiv vpliv celo na podtalnico ter na Hudinjo, Voglajno in Savinjo, da bi bilo nujno in nemudoma treba preprečiti nadaljnje izluževanje v okolje. Mimogrede, ko so bili decembra lani objavljeni rezultati skrbnega okoljskega pregleda na območju Cinkarne Celje, je celo vodstvo tovarne priznalo, da so jih šokirali. Skratka, ministrstvo za okolje in prostor, ki ga vodi ministrica Majcnova, bi moralo, meni AAG, takoj sprejeti ukrepe za preprečitev ogrožanja zdravja na področju stare celjske Cinkarne, ne glede na to, da je lastnica te parcele Mestna občina Celje. Konec koncev je že študija iz leta 2006 o onesnaženju na območju stare Cinkarne pokazala (vse poznejše analize pa so to še podrobneje potrdile), da gre za katastrofalno onesnaževanje. Prav tam, poudarja AAG, so izmerili največje onesnaženje s kadmijem na urbanem območju na svetu (1200-krat čez mejno vrednost 1mg/kg), poleg tega je lokacija zelo blizu središča Celja: »Za 13.600 kubičnih metrov odpadkov, ki so jih do zdaj že sanirali, je sodišče v svoji sodbi navedlo, da pomenijo visoko nevarnost za zdravje ljudi in za okolje.« AAG meni, da obstajata še dva razloga za ministričin odstop ali njeno razrešitev na predlog premierja dr. Mira Cerarja. Prvi naj bi bil to, da je ministrica s svojim ravnanjem v škodo prebivalcev Celjske kotline tako rekoč odpravila (razveljavila) 72. člen ustave, ki pravi, da ima vsakdo na območju Slovenije pravico do zdravega življenjskega okolja. Za zdravo življenjsko okolje pa mora poskrbeti država!

Drugi razlog naj bi bil to, da je ministrica odgovorna tudi za ustanovitev komisije za ekološko sanacijo Celjske kotline: komisija sicer zdaj obstaja, vendar je preštevilna in povsem neoperativna. Ker pa je takšna, se po prepričanju AAG z njenim (ne)delovanjem zgolj v nedoločno prihodnost prelagala reševanje hudih ekoloških problemov Celjske kotline. Čeprav bi tamkajšnji prebivalci po mnenju Evropske komisije in evropskega sodišča nujno potrebovali ukrepe, s katerimi bi država končno zmanjšala tveganja, ki dokazano škodujejo zdravju prvih.

Kot rečeno, sodišče EU je pritrdilo navedbam iz tožbe Evropske komisije proti Sloveniji in razsodilo, da naša država ni pravočasno odstranila ne nezakonitih odpadkov v Bukovžlaku ne zemeljskih izkopov z nevarnimi snovmi na območju stare Cinkarne. Vendar je le malo verjetno, da bi premier Cerar zaradi tega (ali zaradi poziva AAG) predlagal razrešitev ministrice Majcnove. Pred 14 dnevi je namreč pojasnil, da je že sit različnih negativizmov (zlonamernih interpretacij in podtikanj) ter da ne namerava in ne bo predlagal rekonstrukcije vladne ekipe.

Hudinja je še bolj ogrožena

V Celju, ob strugi reke Hudinje (tam, kjer je podjetje Nivo Eko izvajalo protipoplavne ukrepe), so občani opazili črne sledi. Po vonju in videzu sodeč naj bi, o tem je prvi poročal Večer, šlo za katran. Inšpektorat za okolje in prostor meni, da zaradi tega še ni nobenega razloga za preplah. Šlo naj bi le za »površinski izcedek majhnega obsega«. Po prepričanju direktorice Inštituta za okolje in prostor (IOP) dr. Cvetke Ribarič Lasnik pa bi bilo treba takoj ukrepati in preprečiti morebitno iztekanje katrana v Hudinjo. Protipoplavne ukrepe ob reki Hudinji so, kot je znano, ustavili pred nekaj meseci, ko je nadzorni inženir podjetju Nivo Eko prepovedal izvajanje del zaradi suma, da zanje uporablja onesnaženo zemljino z območja stare Cinkarne. Ministrice Irene Majcen, kot kaže, le ne skrbi, da ima onesnaženost v Celju škodljiv vpliv na podtalnico ter na Hudinjo, Voglajno in Savinjo?

Deli s prijatelji