NA KOŽO

Oj, vlada, joj

Objavljeno 25. oktober 2015 23.35 | Posodobljeno 25. oktober 2015 23.36 | Piše: Matej Lahovnik
Ključne besede: komentar

Oblast nam s tem, ko je odpovedala tekmo, sporoča, da razmer ne obvladuje več.

Matej Lahovnik. Foto: S.N.

Odpoved sobotnega nogometnega derbija med Olimpijo in Mariborom, ker menda ni na razpolago dovolj policistov, pove veliko o operativni (ne)sposobnosti Cerarjeve vlade in še posebno o (ne)delu notranje ministrice. Ta ista notranja ministrica je še pred nekaj dnevi nasprotovala aktivnejšemu angažmaju slovenske vojske na južni meji in se v ta namen celo sprla z obrambno ministrico. Nekaj dni zatem pa doživimo odpoved večnega nogometnega derbija, čeprav se tovrstne tekme igrajo v vseh državah, ki jih prečkajo migranti. Včeraj je bil tako na Reki nemoteno odigran derbi hrvaškega prvenstva med Reko, ki jo vodi najpopularnejši Slovenec na Hrvaškem Matjaž Kek, in Dinamom.

Nogometni derbiji se nemoteno igrajo v Srbiji, Grčiji, Nemčiji ali v Avstriji, ki imajo tudi velike težave z migranti, le v Sloveniji to ni več mogoče. Po svoje je paradoksalno, da smo to odpoved doživeli po zaslugi ministrice, ki prihaja iz najbolj nogometnega mesta v državi, Maribora. Posamezne nogometne tekme so se igrale celo med drugo svetovno vojno. Tako je na primer leta 1944 na osvobojenem otoku Visu svojo nogometno pot nadaljeval prenovljeni legendarni splitski Hajduk. S tem je partizanska oblast hotela tudi navzven pokazati, da obvladuje razmere na določenem območju in da se stvari počasi normalizirajo. Analogno lahko zdaj sklepamo, da nam slovenska oblast oziroma ministrica za notranje zadeve sporoča, da razmer ne obvladuje več oziroma da se počasi pogrezamo v kaos.

Temeljna funkcija države je varovanje meje, in če je v ta namen treba na mejo poslati vojsko ali postaviti ograjo, bi pričakovali, da bi vlada to hitro in učinkovito izpeljala. Ograja pač, pomislekom navkljub, zanesljivo deluje. Deluje v Španiji, Bolgariji in tudi na Madžarskem. Navsezadnje je vsakomur jasno, da če ograje ne bi delovale, se v Sloveniji ne bi soočali s poplavo migrantov, saj se je tok migrantov k nam preusmeril šele, ko se je pot drugje, zaradi ograj, zaprla. Oblast nam s tem, ko je odpovedala tekmo, sporoča, da razmer ne obvladuje več.

Deli s prijatelji