AVTORSKE POGODBE

Ohromljena RTV Slovenija

Objavljeno 05. april 2012 00.00 | Posodobljeno 05. april 2012 00.08 | Piše: S. J., STA

S prvim aprilom brez službe ostalo 400 honorarnih sodelavcev RTVS.

Volilni upravičenci bodo decembra odločali o prihodnosti tega javnega zavoda.

LJUBLJANA – Zaradi sklepa vlade o prepovedi sklepanja avtorskih in svetovalnih pogodb je s 1. aprilom ostalo brez pogodbe približno 400 honorarnih sodelavcev Radiotelevizije Slovenije (RTVS). Zaradi vladnega ukrepa javnemu zavodu RTV Slovenija grozi ohromitev dejavnosti na več ravneh.

Že včeraj je društvo novinarjev Slovenije vlado opozorilo, da nekateri programi javnega RTV servisa zaradi tega ukrepa že oddajajo vsebine v okrnjeni obliki. 

Vladi že poslali analizo prepovedi sklepanja avtorskih pogodb

RTVS je sicer analizo posledic nadaljnje prepovedi sklepanja avtorskih pogodb že posredovalo vladi, vendar je vsaj do sprejetja rebalansa proračuna ustavljeno sklepanje avtorskih pogodb z avtorji, novinarji, uredniki, redaktorji, voditelji oddaj, s scenaristi, z režiserji, igralci, igralci s statisti, z gosti tekmovalci, s strokovno komisijo in z žirijo, ki sodeluje v oddajah, s strokovnimi sodelavci pri dokumentarnih vsebinah, filmskimi dramaturgi, z izvajalci sinhronizacij, s prevajalci, prevajalci v znakovni jezik, z avtorji vprašanj za kviz, avtorji glasbe, glasbenimi kritiki in podobno.

Skupaj je v mesecu aprilu ogroženih več kot 120 radijskih in televizijskih oddaj oziroma projektov.

Poleg tega RTVS, kot so pojasnili, ne more več sklepati pogodb za nadomestila za skladbe, plačilo pravic za avdiovizualna dela, odkup avtorskih del, odkup radijskih otroških pravljic, odkup radijskih iger, pripravo radijskih glasbenih oddaj, glasbene aranžmaje za koncerte, pripravo satiričnih oddaj, avtorstvo in pripravo strokovnih besedil, glasbeno opremo oddaj in podobno.

RTVS je lani sklenila 3437 avtorskih pogodb

V določenem obsegu omenjenih sodelovanj gre, kot pravijo, za sodelovanje v projektih, ki jih snujejo, organizirajo in izvajajo na dolgi rok, kot so snemanje slovenskih filmov, izobraževalnih in dokumentarnih filmov, festivalov ter snemanje in izdaja zgoščenk. »Skupaj je v mesecu aprilu ogroženih več kot 120 radijskih in televizijskih oddaj oziroma projektov,« še dodajajo v službi za stike z javnostjo na RTVS.

Zbirnega podatka o številu vseh sodelavcev na RTVS, ki imajo sklenjene mesečne pogodbe, sicer nimajo, je pa RTVS lani sklenila 3437 avtorskih in podjemnih pogodb za različno dolžino trajanja in različnih vrednosti.

Prepoved bo veljala do sprejetja rebalansa proračuna

Sklep o prepovedi sklepanja avtorskih in svetovalnih pogodb v javnem sektorju je vlada sprejela v začetku marca. Prepoved bo v celoti veljala do sprejetja rebalansa proračuna, po sprejetju pa bodo uveljavljene izjeme na različnih področjih, je v četrtek po seji vlade povedal minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič.

Deli s prijatelji