NAPOVED

Ohladitev: prihaja burja, sneg se bo spustil na 800 metrov

Objavljeno 22. maj 2013 13.18 | Posodobljeno 22. maj 2013 13.18 | Piše: T. L.

Danes ponoči in jutri dopoldne bo težave povzročala burja, ki se bo nato popoldne umirila.

LJUBLJANA – Muhasto in aprilsko vreme bo zaznamovalo konec tega tedna. Čeprav resne toplote ne bo, ohladitev ne bo tako izrazita, kot je kazalo pred dnevi, ko je napoved za petek kazala, da se bo živo srebro povzpelo na pičlih 10 stopinj Celzija. »Vikend bo precej aprilski tako glede temperatur kot tudi tipa vremena,« pravi Brane Gregorčič iz Agencije RS za okolje (Arso). Noben dan ne bo povsem suh, enako pa ne bo dneva, ki bi bil ves dan deževen. Bo pa precej sveže, tako da se nam ta konec tedna med petkom in nedeljo obeta hladna epizoda.

Preberite več o vremenu.

Dve padavinski fronti, večja možnost za sonce na vzhodu 

Glede količine padavin napovedi kažejo, da bo teh več na zahodu in manj na vzhodu, bosta pa dve padavinski fronti: prva v petek, druga pa v noči na nedeljo in verjetno še v nedeljo dopoldne. Se bomo konec tedna lahko sploh kje nastavljali sončnim žarkom? Sonce se bo najverjetneje pokazalo, kdaj in kje pa je z gotovostjo težko napovedati, pravi meteorolog in dodaja, da bo večja verjetnost za sonce na vzhodu in jugovzhodu države.

Vreme bo razmeroma oblačno, jutra v naslednjih dneh pa ne bodo zelo mrzla. Povprečna jutranja temperatura bo okoli 8 stopinj Celzija, medtem ko se sicer povprečne jutranje temperature v tem času gibljejo okoli 10 stopinj. V naslednjih dneh bodo temperature segale do 15 stopinj Celzija, na Primorskem še kakšno stopinjo več. 

Meja sneženja se bo v teh dneh gibala med 1000 metri na zahodu in 1500 metri v osrednjem delu Slovenije, v nižinskih predelih pa ni pričakovati presenečenj in morebitnega zimskega scenarija, zatrjuje Gregorčič. Na skrajnem severozahodu (Rateče) bo meja sneženja med 800 in 1000 metri, kje natančno, pa bo jasno šele v petek, ko Slovenijo doseže hladni zrak, ki bo preplavil skrajni severozahod. V osrednji Sloveniji bo meja sneženja na okoli 1500 metrih, vrhovi Kamniških Alp bodo pobeljeni, kar pa ni nenavadno, pojasnjuje Gregorčič.

Resda bo ta konec tedna negativen odklon glede povprečnih majskih temperatur, vendar pa se bodo te že v prihodnjem tednu začele postopno dvigovati. V ponedeljek bo okoli 18 stopinj Celzija, v torek pa že spet okoli 20 stopinj Celzija. 

Pozor, burja!

V teh dneh je pihal izrazit jugozahodnik, danes pa ne bo več. Se pa zaradi približevanja ciklona iznad Afrike proti Jadranu precej krepi burja, ki bo jutri zjutraj najmočnejša in bo lahko ovirala promet, zato na Arsu razmišljajo o izdaji opozorila. Burja bi lahko dosegla hitrost vsaj 100 kilometrov na uro, in to ne le v Vipavski dolini, ampak tudi na ilirskobistriškem območju in na Obali. Bo pa ta burja pihala kratek čas: težave bi lahko povzročala od sredine današnje noči do sredine jutrišnjega dne, pravi Gregorčič.

Deli s prijatelji