LET IZ GRČIJE

Ogromen popust Janši bomo plačali davkoplačevalci?

Objavljeno 18. maj 2012 13.28 | Posodobljeno 18. maj 2012 13.30 | Piše: A. L.

Zaradi bolnega sina so mu ponudili humanitarni let, pravi Žlebnik.

LJUBLJANA, KOS – »Če ne bi šlo za let humanitarne narave, bi moral zanj odšteti od 15.000 do 17.000 evrov,« je za Dnevnik o poletu premierja Janeza Janše iz Kosa povedal Bojan Žlebnik, ki je marca letos postal direktor Gio Letalstva – prej je bil v RB Zračne črte. Za popust je torej kriva življenjska ogroženost Janševega sina.

Glede na podatke iz Supervizorja, Gio Letalstvo največ davkoplačevalskega denarja dobi na račun UKC Ljubljana. Koliko popusta dajo za prevoz bolnikov, ni znano. Je pa dejstvo, da za letalski prevoz (ni znano s katerim letalskim prevoznikom) otroka, ki potrebuje operacijo v tujini, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije odšteje:

– v Rotterdam okoli 11.500 evrov,
– v London okoli 12.900 evrov in
– v Izrael okoli 28.000 evrov. 

Vlada leti z Gio Letalstvom

Zanimivo je, da je podjetje RB Zračne črte poslovno in tudi lastniško vse bolj prepleteno z družbo Gio Letalstvo. Ta pa opravlja prevoze za vlado. Naj omenimo, da se je podjetje RB Zračne črte le nekaj dni po Janševem najemu letala preimenovalo v ST Letalstvo in se z jugozahoda Ljubljane preselilo na Brnik, v prostore Gio Letalstva. V Dnevniku še pišejo, da povezave med podjetij povečujejo tveganje, da bi lahko v RB Zračne črte (ST Letalstvo) izpad prihodkov pri letu Kos–Ljubljana, ki ga je kot zasebnik najel Janša, morda nadoknadili z višjo ceno katerega od letov, ki bi ga vlada najela pri Gio Letalstvu.

Plačilnega naloga ne pokaže

Let Janše z družino je bil prijavljen pod oznako za lastno uporabo (private flight, own use), kar pa po zakonu o letalstvu pomeni, da gre za »letalski prevoz, ki se ne opravlja za plačilo«. V Dnevniku namigujejo, da to utegne pojasniti, zakaj Janša dva tedna po letu še vedno ni javno razkril naloga, s katerim bi dokazal, da je let res plačal.

Deli s prijatelji