PRISILNA PORAVNAVA

Ogrodje starega Merkurja v stečaj

Objavljeno 05. november 2014 12.55 | Posodobljeno 05. november 2014 12.55 | Piše: STA, K. K.

V Merkurju so bili danes obveščeni, da je sklep o potrditvi ponovne prisilne poravnave, ki je bil izdan 14. oktobra, postal pravnomočen.

Merkur v Naklem

NAKLO – V Merkurju so bili danes obveščeni, da je sklep o potrditvi ponovne prisilne poravnave, ki je bil izdan 14. oktobra, postal pravnomočen. Zdaj mora sodišče izpeljati še formalne postopke za registracijo izčlenjenih družb. V Merkurju pričakujejo, da bo to izvedeno v naslednjem tednu.

Ogrodje starega Merkurja v stečaj

Sanacija Merkurja poleg novega dogovora o poplačilu terjatev, ki so bile predmet prve prisilne poravnave, namreč predvideva izčlenitev dela podjetja z ustanovitvijo dveh novih družb – Merkur trgovina in Merkur nepremičnine, medtem ko bi šlo ogrodje starega Merkurja v stečaj.

Podjetje Merkur trgovina bo nadaljevalo Merkurjevo trgovsko dejavnost, podjetje Merkur nepremičnine pa bo na drugi strani upravljalo nepremičnine. Za to podjetje je načrt finančnega prestrukturiranja predvidel dokapitalizacijo v znesku 46,5 milijona evrov, a je bil končni dogovor še ustreznejši, saj so finančni upniki sklenili v kapital konvertirati za 53 milijonov evrov terjatev.

Ostaja 117 milijonov terjatev

Del premoženja in obveznosti Merkurja se bo prenesel na novoustanovljeni družbi, del pa bo ostal na obstoječi družbi. Premoženje, ki je potrebno za nadaljnje opravljanje osnovne dejavnosti, se bo preneslo na družbo Merkur trgovina, premoženje, ki je predvideno za dajanje v najem, pa se bo preneslo na družbo Merkur nepremičnine.

Tiste terjatve, ki bodo prenesene na novoustanovljeni družbi in ne bodo konvertirane v lastniški delež, bodo v celoti poplačane v 12 letih z dvoletnim moratorijem na začetek odplačevanja in enoodstotno letno obrestno mero. Na krovnem podjetju Merkur, ki bo končalo v stečaju, bo ostalo za 117 milijonov evrov terjatev in 54 milijonov evrov sredstev, navadne terjatve pa bodo v tem postopku poplačane 12-odstotno, predvideva načrt finančnega prestrukturiranja.

Deli s prijatelji