ODZIV SINDIKALISTOV

Ogorčeni sindikalisti: To niso pogajanja. To je ultimat.

Objavljeno 04. oktober 2012 22.25 | Posodobljeno 04. oktober 2012 22.26 | Piše: Mi. S., STA

Na odpuščanja sindikati ne bodo pristali, ker ta po njihovem mnenju niso potrebna.

Branimir Štrukelj.

LJUBLJANA – Vlada je očitno vendarle spoznala, da z brutalnimi posegi v javni sektor ne more doseči nič dobrega, je o petodstotnem zmanjšanju mase plač je dejal sindikalist Branimir Štrukelj. Poudaril pa je, da je vlada s sprejemom proračuna sindikatom postavila ultimat. Tudi sindikalist Drago Ščernjavič je opozoril na »povoženo socialno partnerstvo«.

Vlada je na današnji seji sprejela predlog proračuna za leto 2013, ki med drugim predvideva petodstotno zmanjšanje mase za plače v javnem sektorju. Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je med drugim opozoril, da ni povsem znano, na kakšen način bo to izvedeno.

Namesto pogajanj ultimat?

Ob tem opozarja, da se da plačo javnih uslužbencev v Sloveniji znižati le prek pogajanj, na pogajanjih je po njegovih besedah nemogoče pričakovati, da bi ena stran dobila vse, druga pa nič. »To potem niso pogajanja. To je ultimat,« je pojasnil Štrukelj in opozoril, da je bil ta s proračunsko odločitvijo o zmanjšanju mase plač že postavljen. Kot je dodal, bi bila to lahko v prihodnjih dneh glavna težava pri izogibanju potencialnemu konfliktu.

Na odpuščanja pa sindikati ne bodo pristali, ker ta po njihovem mnenju niso potrebna. Vlada je po besedah Štruklja namreč naredila niz izjemno velikih napak, med katerimi omenja znižanje davka na dobiček. Če vlada želi iskati druge poti za zmanjšanje plačne mase, potem bo po njegovih besedah morala pojasniti, o čem govori in kaj od socialnih partnerjev pričakuje.

Povoženo socialno partnerstvo

Sekretar Sindikata državnih organov Slovenije Drago Ščernjavič pa je povedal, da s podrobnostmi predlaganih proračunov še ni seznanjen, zato bo predvidene ukrepe komentiral kasneje. Da je bilo z zmanjšanjem plačne mase povoženo socialno partnerstvo, pa ni treba posebej poudarjati, je dejal.

Ob tem je spomnil, da vlada še ni predstavila učinkov zakona o uravnoteženju javnih financ, pri oblikovanju katerega so sodelovali sindikati. Prav tako bi vlada morala po njegovih besedah narediti več za prihodkovno stran proračuna, ker »so v Sloveniji še velike rezerve«. Kot je povedal Ščernjavič, so vladi poslali svoje predloge, a ta odgovore še pripravlja.

Sindikalista sta pokomentirala tudi reformo plačnega sistema, ki jo pripravljajo na ministrstvu za pravosodje in javno upravo in ki predvideva večjo variabilnost plač v javnem sektorju. Štruklju se predlagane rešitve zdijo »tako iracionalne, tako nedomišljene, da gre verjetno bolj za sejanje nekih iluzij kot pa za kakšen resen poskus spremenjenega plačnega sistema«. Ščernjavič pa teh sprememb še ni želel konkretno komentirati. V splošnem je opozoril, da so plače večine zaposlenih že tako in tako nizke. Zato bi bila za morebiten variabilni del plač potrebna dodatna sredstva, je še povedal.

Deli s prijatelji