ODPOKLICAN

Ogorčeni Jevšenak gre po pravico na sodišče

Objavljeno 04. februar 2013 13.02 | Posodobljeno 04. februar 2013 13.02 | Piše: T. L., STA

Vzroke Elesa za svojo razrešitev je označil za izmišljotino.

Milan Jevšenak.

LJUBLJANA – Potem ko je v petek nadzorni svet Elektra Slovenije (Eles) direktorja družbe Milana Jevšenaka razrešil zaradi neustreznega vodenja investicije daljnovoda Beričevo–Krško, je Jevšenak vzroke za razrešitev označil za izmišljotino. Ob tem je izjemno razočaran, ogorčen in bo svojo pravico iskal na pristojnem sodišču.

Niti evra škode za Eles

Jevšenak je prepričan, da so pri tem projektu odpovedale notranje kontrole, določene z internimi predpisi. Vendar, kot izpostavlja Jevšenak, Eles do danes ni utrpel niti evra škode, dobra izvedba del je zavarovana z bančno garancijo za dobro izvedbo del, razpolagajo z zavarovalnimi policami, na podlagi katerih je odgovornost konzorcija izvajalcev zavarovana na vrednost 29 milijonov evrov, oprema, ki jo bo konzorcij vgradil, pa na vrednost devet milijonov evrov.

Pravi, da so razlogi izmišljeni

»Ne morem se izraziti drugače, kot da sta si tako revizijska komisija nadzornega sveta kot sam nadzorni svet razloge za mojo razrešitev preprosto izmislila. Ocenjujem, da je nervoza pri akterjih izvedbe te investicije in nekaterih drugih osebah velika, saj je bil način dela, kot sem ga sam okarakteriziral za neprimernega, praksa ves čas obstoja Elesa. Vsaka sprememba praviloma ni zaželena, še posebno če se njeni ukrepi ustrezno materializirajo,« je opozoril dosedanji direktor.

Jevšenak izpostavlja, da je bil državni lokacijski načrt za daljnovod Beričevo–Krško sprejet in objavljen v uradnem listu leta 2006. »Moj predhodnik je začel investicijo brez kakršne koli investicijske dokumentacije. S tem je bilo ogroženo tudi najetje kredita pri Evropski investicijski banki. Načrt je bil tako na mojo pobudo narejen šele sredi leta 2009, ko smo za investicijo porabili že preko 10 milijonov evrov,« je pojasnil Jevšenak.

Podobna situacija je bila po besedah Jevšenaka tudi pri projektih prečnega transformatorja, kjer je predhodnik leta 2007 plačal preko 30 milijonov evrov, dokončal projekt RTP Brestanica in začel projekt dogradnje RTP Krško – vse brez ustrezne investicijske dokumentacije. »Situacijo sem saniral, vendar smo kredit pridobili z enoletnim zamikom zaradi predhodne zahteve po predaji investicijske dokumentacije,« je še zapisal Jevšenak.

Vse svete projektov zaupal Mervarju

Jevšenak je za projektnega vodjo v družbi imenoval svojega namestnika Aleksandra Mervarja. »Za konkretni projekt sem v začetku leta 2010 imenoval projektno skupino. Naloge projektne skupine so jasne, predvsem pa je njihova naloga, da se projekt izvaja na način, kot ga določa projektna in investicijska dokumentacija, v skladu z zakoni in dobro inženirsko prakso,« je še napisal Jevšenak.

Leta 2010 je Jevšenak uvedel za strateške investicije tudi svete projekta za posamezne strateške investicije. Vse svete projektov strateških investicij vodi Mervar. »Vodja projekta je dolžan poročati projektni pisarni, slednja pa projektnemu svetu, ki je od direktorja edini pooblaščen, da sprejema odločitve glede sprememb pri projektu. V konkretnem primeru projektni vodja ni izpolnil svoje dolžnosti, da o problematiki obvešča projektni svet. Iz vseh poročil projektnega vodje do konca junija 2012 je bilo razvidno, da je stanje na področju izvedbe investicije v najlepšem redu,« je še poudaril Jevšenak.

Ko so v Elesu konec junija lani dobili informacije o neustreznem vodenju projekta (zunaj kroga projektne skupine), so začeli dejavnosti za zaščito interesov družbe.
 

Deli s prijatelji