ODŠKODNINA

Oficir za napad še nagrajen

Objavljeno 23. junij 2017 23.31 | Posodobljeno 23. junij 2017 23.27 | Piše: Oste Bakal

Oproščenemu obtožb za vojne zločine Berislavu Popovu izplačali odškodnino. Polkovnik nekdanje JLA je s Slovenijo sklenil zunajsodno poravnavo.

Jugovojska je med 10-dnevno vojno v Gornji Radgoni delovala pod vodstvom Berislava Popova (na sredini).

MURSKA SOBOTA – V minulih mesecih, vse od pravnomočne oprostilne sodbe upokojenemu polkovniku Jugoslovanske ljudske armade (JLA) Berislavu Popovu v zvezi z obtožbo za vojne zločine v Gornji Radgoni, se je veliko govorilo o tem, da bo danes 71-letni upokojenec iz Beograda od Slovenije terjal zelo visoko odškodnino – zaradi sojenja v Sloveniji pa tudi zaradi po njegovem mnenju neupravičenih očitkov, povezanih z vojnimi zločini, in s tem razžalitve. Toda od tega očitno ni bilo nič. Smo mu pa slovenski davkoplačevalci po oprostilni sodbi plačali pravnega zastopnika, slovenskega odvetnika, ki ga je zastopal na okrožnem sodišču v Murski Soboti in dvakrat tudi na višjem sodišču v Mariboru. Prav tako je proračun pokril vse stroške, ki so bili zaradi trajanja postopka in izvedbe številnih dokazov in zaslišanj prič kar visoki. Od vsega je bila najnižja prav »odškodnina«, ki jo je prek zagovornika, odvetnika Danila Harija, zahteval od Republike Slovenije. Kot nam je zatrdila Tajda Toni, predstavnica za odnose z javnostmi Državnega pravobranilstva RS, je Berislav Popov že v začetku lanskega leta pri njih vložil zahtevek za izplačilo 5000 evrov odškodnine, in sicer zaradi kršitve pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja v kazenskem postopku na okrožnem sodišču v Murski Soboti. »Oškodovanec je nato sprejel poravnalno ponudbo državnega pravobranilstva, zato je bila maja 2016 sklenjena zunajsodna poravnava, na podlagi katere so bili izplačani 2880 evrov odškodnine in stroški odvetniškega zastopanja 228,47 evra, skupno torej 3.108,47 evra,« je dodala Tonijeva. Zadeva Popov v Sloveniji je torej končana, vendar si upokojeni polkovnik najbrž ne bo drznil priti v Slovenijo. Naši varnostni organi bi ga namreč lahko prijeli zaradi mednarodne tiralice, ki jo je zanj razpisala Republika Hrvaška; Popov je bil na Hrvaškem in v Srbiji pravnomočno obsojen, pri južnih sosedih zaradi vojnih zločinov, v Srbiji pa zaradi vdaje med vojno na Hrvaškem. V Sloveniji je bil, kot je znano, leta 2013 obsojen na petletni zapor in je veljal za edinega pripadnika agresorske JLA, obsojenega za ravnanje med 10-dnevno osamosvojitveno vojno. Višje sodišče je nato zadevo vrnilo v vnovično obravnavo na okrožno sodišče v Murski Soboti, tam so ga oktobra 2015 pravnomočno oprostili.

Vojna v Gornji Radgoni
Gornja Radgona je bila konec junija in v začetku julija leta 1991 veliko bojišče. Tam je potekal spopad med Popovo tankovsko kolono in slovenskimi varnostnimi silami. V zidovih okoliških stavb so bile sledi strelnega orožja, uničenih je bilo nekaj hiš in cerkveni zvonik. Uničila jih je JLA pod vodstvom Popova. Ta je bil na prvem sojenju na prvi stopnji obsojen za vojne zločine v Gornji Radgoni, a je potem višje sodišče sodbo razveljavilo, prvostopenjsko pa ga je oprostilo.

 

Deli s prijatelji