ČRNA NAPOVED

OECD: Slovenski BDP bo letos manjši za 2,4 odstotka

Objavljeno 27. november 2012 13.54 | Posodobljeno 27. november 2012 12.58 | Piše: Mo. S., STA

Optimistične niso niti domače institucije, ki vse po vrsti napovedujejo krčenje slovenskega gospodarstva.

EU pred rdečo lučjo: kriza bo še trajala, je prepričana Merklova

LJUBLJANA, PARIZ – Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je objavila najnovejšo napoved, ki pravi, da se bo slovensko gospodarstvo letos skrčilo za 2,4 odstotka, leta 2013 za 2,1 odstotka, država pa bo rast, 1,1-odstotno, znova zabeležila v letu 2014. Ti podatki se od majskih precej razlikujejo, saj so takrat napovedovali, da se bo slovensko gospodarstvo leta 2013 skrčilo za 0,4 odstotka.

Pokojninska reforma več kot potrebna

Razlog za črnoglede napovedi so ukrepi za javnofinančno konsolidacijo ter proces razdolževanja bank in podjetij. Upadanje gospodarske aktivnosti se je torej podaljšalo, upad pa je nekoliko ublažil slovenski izvoz. Načrt fiskalne konsolidacije je ambiciozen, vendar bo treba uresničevati pokojninsko reformo, opozarjajo, hkrati pa bo treba poseči v reševanje slabih terjatev v bančnem sektorju. Zaupanje trgov bi lahko spodkopala tudi referendumska grožnja, zavrnitev določenih ukrepov pa bi recesijo še podaljšalo.

Brezposelnost bo še naraščala

OECD ugotavlja še, da se bo brezposelnost v Sloveniji verjetno ustalila do konca leta 2013, medtem ko bodo inflacijski pritiski obvladljivi. Stopnja brezposelnosti naj bi letos znašala 8,5 odstotka, prihodnje leto naj bi se zvišala na 9,7 odstotka, leta 2014 pa na 9,8 odstotka. Cene življenjskih potrebščin naj bi se letos zvišale za 2,8 odstotka, prihodnje leto naj bi inflacija upadla na 2,3 odstotka, leto pozneje na 1,8 odstotka.

Slabe napovedi imajo tudi domače institucije

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj pričakuje, da se bo BDP letos skrčil za dva odstotka, prihodnje leto za 1,4. Banka Slovenije napoveduje zmanjšanje BDP letos za 1,8 odstotka, prihodnje leto za 0,7, Gospodarska zbornica Slovenije pa za letos krčenje za 2,5 odstotka, prihodnje leto za 1,7. Po podatkih slovenskega statističnega urada se je BDP v letošnjem drugem četrtletju v primerjavi z istim četrtletjem lani realno zmanjšal za 3,2 odstotka. V prvi polovici letošnjega leta je bil obseg BDP za 1,6 odstotka manjši kot v istem obdobju lani.

Deli s prijatelji