GOSPODARSKA RAST

OECD še izboljšal napoved za Slovenijo

Objavljeno 03. junij 2015 16.54 | Posodobljeno 03. junij 2015 16.54 | Piše: STA, Mo. S.

Kot ključno nalogo Slovenije OECD izpostavlja gladko in hitro prestrukturiranje podjetij ter zmanjšanje obsega slabih posojil v bankah.

Fotografija je arhivska.

LJUBLJANA – Potem ko je Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) že maja izboljšala napoved gospodarske rasti za Slovenijo, je zdaj številke še dodatno zvišala. Za namesto prejšnji mesec napovedanih 1,8 odstotka se bo bruto domači proizvod (BDP) letos okrepil za 2,1 odstotka, piše v danes objavljeni junijski napovedi.

Organizacija s sedežem v Parizu ob tem pojasnjuje, da se bo gospodarska rast v Sloveniji letos nadaljevala zaradi močnega izvoza in javnih investicij v infrastrukturne projekte, delno financirane iz sredstev EU. Za leto 2016 je ohranila napoved gospodarske rasti pri 1,9 odstotka.

Stopnja brezposelnosti bo nižja

Stopnja brezposelnosti v Sloveniji bi se po teh napovedih z letošnjih 9,4 odstotka prihodnje leto znižala na 9,1 odstotka, javnofinančni primanjkljaj pa z 2,9 odstotka BDP na 2,5 odstotka. Cene življenjskih stroškov se bodo letos v povprečju znižale za 0,4 odstotka, prihodnje leto pa zvišale za 0,7 odstotka, Sloveniji še napoveduje OECD. Fiskalna konsolidacija, še vedno visoka stopnja brezposelnosti in razdolževanje podjetij bosta vplivala na domačo potrošnjo, ocenjuje OECD. V letu 2016 bo gospodarsko rast zaviralo zmanjšanje javnih investicij, čeprav bodo nekaj zagona dobile zasebne investicije in poraba potrošnikov.

Potrebne so strukturne reforme

Kot ključno nalogo Slovenije OECD izpostavlja gladko in hitro prestrukturiranje podjetij ter zmanjšanje obsega slabih posojil v bankah. Potrebne so stalne strukturne reforme, še posebej z zmanjšanjem regulatornih omejitev in izboljšanjem delovanja javne uprave. Po oceni OECD bi se rast v Sloveniji lahko okrepila z okrepitvijo aktivne politike na trgu dela, privatizacija in večja odprtost do neposrednih tujih investicij pa bi prinesli nov kapital in izboljšanje upravljanja podjetij.

OECD je izboljšal tudi napoved gospodarske rasti za območje evra, vendar poslabšal za celoten svet. Globalna gospodarska rast bi se lahko letos gibala le še okoli 3,1 odstotka, kar je pol odstotne točke manj od napovedi v novembru lani.

Deli s prijatelji