NA BOLJE

OECD pozdravil spremembe povezane z AUKN

Objavljeno 28. marec 2012 22.12 | Posodobljeno 28. marec 2012 22.19 | Piše: P. J., STA

Opozicijski poslanci so vladi očitali, da se z novelo vmešava v gospodarstvo.

LJUBLJANA– Delovna skupina za podjetja v državni lasti in privatizacijo Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) pozdravlja spremembe zakona o upravljanju kapitalskih naložb države, so sporočili s finančnega ministrstva. OECD pri spremembah zakonodaje ni ugotovil nikakršnih kršitev svojih smernic, poudarjajo.

Spremembe v smeri izboljšanja

Kot so danes sporočili z ministrstva, sta se državni sekretar na ministrstvu za finance Dejan Krušec in sekretarka v kabinetu ministra za finance Varja Holec v torek v Parizu udeležila zasedanja omenjene delovne skupine OECD. Tam sta predstavila glavne razloge za sprejeto novelo zakona o upravljanju kapitalskih naložb države in člane delovne skupine seznanila z novimi rešitvami, ki jih prinašata omenjena novela in bodoča zakonodaja s tega področja.

»Direktor in predsedujoči delovne skupine je po predstavitvi novele zakona pozdravil spremembe zakonodaje, saj je očitno, da gredo spremembe v smeri izboljšanja ureditve področja kapitalskih naložb države in izrazil podporo oblikovanju bodoče celovite rešitve,« pojasnjujejo na finančnem ministrstvu.

Na zasedanju je bilo tudi dogovorjeno, da bo ministrstvo za finance redno poročalo OECD o vseh vmesnih korakih priprave in noveliranja bodoče zakonodaje. Organizacija je pri tem Sloveniji pripravljena nuditi vso potrebno podporo in svetovanje.

Predhodni zakon

DZ je sredi marca sprejel novelo zakona o upravljanju kapitalskih naložb države, ki med drugim omejuje nekatere pristojnosti Agencije za upravljanje kapitalskih naložb države (AUKN). Agencija mora zdaj na primer pred glasovanjem na skupščinah najti dogovor z resornimi ministrstvi, soglasje pa, potem ko se ministrstva posvetujejo z ministrstvom za finance, poda vlada.

Novela med drugim tudi znižuje vrednost naložb, s katerimi lahko samostojno oziroma brez predhodnega soglasja vlade razpolaga agencija, z do 20 na do 5 milijonov evrov. Gre sicer za predhodno rešitev, v naslednjih mesecih pa naj bi vlada pripravila celovit novi zakon.

Opozicijski poslanci so bili sicer ob sprejemanju do novele ostri, ker naj bi agenciji jemala neodvisnost, politiki naj bi znova omogočila vmešavanje v gospodarstvo, šlo pa naj bi tudi za kršitev smernic OECD. Kritični so bili tudi na AUKN, kjer so se po besedah predsednice sveta AUKN Alje Markovič Čas spraševali tudi o smiselnosti obstoja agencije.

Deli s prijatelji