PO RAZVELJAVITVI

Odzivi z leve: Odločitev ustavnega sodišča je oslovska sodba, sodišče pokazalo pristranskost

Objavljeno 23. april 2015 17.57 | Posodobljeno 23. april 2015 18.30 | Piše: M. U.

SDS: Odločba ustavnega sodišča potrdila, da je bila sodba v zadevi Patria politična.

LJUBLJANA – Vodja poslanske skupine ZaAB Jani Möderndorfer meni, da je odločitev ustavnega sodišča, ki je razveljavilo sodbe v zadevi Patria, svojevrstna oslovska sodba. Po njegovih besedah so sporočili, da se mora vse končati, ker se zavedajo, da bo zadeva avgusta zastarala. Sicer pa Möderndorfer ocenjuje, da se ustavno sodišče ne zaveda več, kaj počne. Kot je dejal, je ustavno sodišče dalo jasno sporočilo sodstvu, kaj si meni o njem. Sporočilo ustavnega sodišča je po njegovih besedah jasno, »kako pa bo to razumelo ljudstvo, pa naj si ustavno sodišče samo razlaga«.
»Sporočili so, da se mora vse skupaj končati, ker se zavedajo, da bo zadeva avgusta zastarala in prvak SDS Janez Janša ter vsi ostali lahko pišejo le še odškodninski zahteve, koliko jim mora država povrniti za vse bolečine in travme,« je dejal Möderndorfer. Tako naj se vsi, kot je dodal, raje pripravljajo na to.


Mesec: Ustavno sodišče še enkrat pokazalo svojo pristranskost

Vodje poslanske skupine ZL Luka Mesec pa je ocenil, da je sodišče v primeru Patria »še enkrat pokazalo svojo pristranskost«. »Zato naj se ne čudijo, da v Sloveniji nihče več ne verjame v pravno državo,« je Mesec dejal v odzivu na odločitev ustavnega sodišča, ki je z današnjo odločbo razveljavilo obsodilne sodbe v zadevi Patria. Obenem je izpostavil, da ustavno sodišča opozarja na procesne napake, kar po njegovih besedah še ne pomeni, da predsednik SDS Janez Janša ni kriv.

V SD verjamejo, da bodo sodišča pred zastaranjem razrešila zadevo Patria

V SD verjamejo, da bodo pristojna sodišča v časovnem roku, torej še pred zastaranjem, dokončno razrešila zadevo Patria. Tako je v odzivu na odločitev ustavnega sodišča, ki je z danes objavljeno odločitvijo razveljavilo obsodilne sodbe, zapisal predsednik stranke Dejan Židan.

Jurša: Odločitev ustavnega sodišča pomeni alarm za slovensko sodstvo

Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša poudarja, da dejstvo, da je zadeva Patria padla z vidika procesnega prava, pomeni alarm, da se bodo določene stvari na področju slovenskega sodstva morale spremeniti. Ob novinarskem vprašanju je ocenil, da gre v primeru Patria za madež na slovenskem sodstvu. Predsednik Desusa Karl Erjavec pa vsebinsko odločitve ustavnega sodišča v zadevi Patria ne kot minister in ne kot predsednik stranke ni želel komentirati. »Odločbe sodišč je treba spoštovati,« je dejal ob robu mednarodne konference na Brdu pri Kranju.

SDS: Odločba ustavnega sodišča potrdila, da je bila sodba v zadevi Patria politična

Odločitev ustavnega sodišča potrjuje, da so vse tri sodne instance, okrajno, višje in vrhovno sodišče – ki mu predseduje človek, ki je v bivšem sistemu grobo kršil človekove pravice ter v času samega postopka odkrito in javno napadal predsednika SDS Janeza Janšo – sodile izključno politično in ne strokovno.

Namen je bil prozoren: uničiti stranko SDS, ki je v času sojenja v zadevi Patria utrpela nepopravljivo škodo na državnozborskih volitvah leta 2008, na predčasnih volitvah 2011 in nelegitimnih predčasnih volitvah 2014, ker je sodišče predsednika SDS napotilo na prestajanje zaporne kazni v času same volilne kampanje. Škodo je SDS utrpela tudi na lokalnih volitvah 2010 in 2014 ter na volitvah v Evropski parlament 2009 in 2014, da o visoki ceni, ki jo je plačala družina Janeza Janše sploh ne govorimo. 

Kaj pričakujejo? 

V SDS pričakujejo takojšen odstop Branka Masleša z mesta predsednika vrhovnega sodišča in takojšen odstop generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, prav tako grobega kršitelja človekovih pravic v bivšem sistemu, ki v demokratični Sloveniji nikoli ne bi smel nadaljevati tožilske kariere, kaj šele postati generalni državni tožilec. Pričakujejo pa tudi odstop vseh vpletenih tožilcev. Glede na jasna opozorila pravne stroke, da sodba, ki jo je izrekla Barbara Klajnšek, ne bo obstala, saj pomeni grobo kršenje človekovih in ustavnih pravic, pričakujejo tudi odstop sodnice Klajnškove in vseh sodnikov, ki so na višjem in vrhovnem sodišču potrdili politično sodbo. 

Odločitev ustavnega sodišča potrjuje potrebo po izvedbi lustracije slovenskega pravosodja, saj sodniki, ki sodijo politično in kršijo ustavo ter človekove pravice, ne morejo in ne smejo ostati na svojih funkcijah, so še sporočili iz SDS. 

 

Deli s prijatelji