KDO JE KRIV

Odzivi na Lebna: Slovenska politika se je spremenila v resničnostni šov

Objavljeno 01. oktober 2014 14.23 | Posodobljeno 01. oktober 2014 14.24 | Piše: Mo. S.

»Problem v Sloveniji je bizarna vera v strice v ozadju, pri čemer bistveno premalo pozornosti namenjamo nečakom v ospredju,« Miha Kovač meni o stanju v slovenski politiki in družbi.

LJUBLJANA – Po izstopu Bojana Dobovška iz stranke SMC in fiasku Jureta Lebna, ki ni vedel, da ni magister, se v javnosti pojavlja vse več namigovanj, da mlada stranka razpada.

Premier Miro Cerar je to sicer ostro zanikal,image je pa po mnenju publicista Bernarda Nežmaha za govorice deloma kriv tudi sam. Kot je povedal v Odmevih, je Cerar medijem očital izmišljevanje, pred tem pa ves teden ni našel časa, da bi položaj, v katerem se je znašla njegova stranka, pojasnil. Nežmah je poudaril, da je stranka nastopila z enim obrazom in ne s konkretnim programom, poleg tega pa se znotraj stranke predstava o visoki etični drži zdaj počasi sesuva.

Zanimivo se mu zdi tudi, da se je Cerar distanciral od primera imenovanja evropske komisarke Alenke Bratušek, češ da je to delo prejšnje vlade, na katero ne more vplivati. »To ni delo prejšnje vlade,« je razmišljal Nežmah, ki je poudaril tudi, da pri stranki SMC ni jasno, kateri skupini pripada, medtem ko je pri nekaterih drugih strankah (SDS, SLS, SD) to povsem jasno.

Komentiral je tudi primer Janeza Janše, ki opozicijo vodi iz zapora. »Če je vodja opozicije v zaporu, so to izredne razmere, takšne stvari bi bilo treba razsojati izredno hitro,« je povedal o delu sodnikov, ki ravno v teh dneh odločajo o zahtevah za varstvo zakonitosti v zadevi Patria.

Kovač: Jamramo in se smilimo sami sebi

Tudi publicist Miha Kovač je izpostavil prvi problem stranke SMC, ki je po njegovem ta, da se ljudje niso združili zaradi jasnega programa, ampak okoli človeka, ki so mu zaupali. »Problem je tudi, da se je stranka sklicevala na visoko moralnost in etičnost. Nenavadno je, da se je zgodba s tem magisterijem tako dolgo časa vlekla,« je povedal v Odmevih.

»Problem v Sloveniji je bizarna vera v strice v ozadju, pri čemer bistveno premalo pozornosti namenjamo nečakom v ospredju. Če oni ne znajo narediti reda, je to njihova krivda, mene strici iz ozadja ne zanimajo,« še meni in dodaja, da imamo težave tudi z novimi obrazi. »Slovenska politika se je spremenila v resničnostni šov, ki ves čas potrebuje neke nove obraze,« je dodal in pripomnil, da gredo ljudje, ki želijo resno kariero, v gospodarstvo, v politiki pa končajo tisti, ki jim je drugje spodletelo.

Mimo psihološkega problema Slovencev ob tem ne gre. Kot pravi Kovač, smo nagnjeni k neprestanemu tarnanju in se smilimo sami sebi, kljub temu da živimo bistveno bolje od večine prebivalcev tega planeta.

Deli s prijatelji