112

Odziv na klic v manj kot sedmih sekundah

Objavljeno 15. februar 2013 12.43 | Posodobljeno 15. februar 2013 12.43 | Piše: S. T. A.

Na številko 112 je v Sloveniji vsako leto kar 640.281 klicev.

Gasilci so posredovali v Zgornjem Logu. Foto: PGD Litija

NOVA GORICA – Regijski centri za obveščanje, ki jih je v Sloveniji 13, so lani prejeli skupno kar 640.281 klicev na pomoč. Operaterji so se v 90 odstotkih odzvali v manj kot sedmih sekundah, je na novinarski konferenci ob mednarodnem dnevu številke 112 povedal Boštjan Tavčar, vodja republiškega centra za obveščanje.

Največ jih dobijo operaterji na območju Ljubljane, kar 164.000

Uporabniki največkrat potrebujejo nujno medicinsko pomoč, sledijo klici za gasilce, za gorsko reševalno službo in nato za enote z reševalnimi psi. Na številko 112 ljudje kličejo večinoma podnevi, lani pa jih je bilo največ oktobra in novembra, torej med obsežnimi naravnimi ujmami. Največ so jih prejeli v regijskem centru za obveščanje v Ljubljani, podnevi približno 120.000, ponoči pa 44.000. Nujno medicinsko pomoč so največkrat potrebovali v Mariboru, saj so v enem letu prejeli kar 21.216 tovrstnih klicev.

Namestnik generalnega direktorja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Branko Dervodel je povedal, da so morali v šestih regijskih centrih odpraviti nočno izmeno (v Novem mestu, Murski Soboti, Postojni, na Ptuju, v Slovenj Gradcu in Trbovljah). Do te odločitve je pripeljalo predvsem pomanjkanje operaterjev, saj bi za približno normalno delo potrebovali kar 22 novih zaposlitev.

»Vendar pa ob obsežnejših naravnih ujmah ali drugih potrebah ti centri normalno delujejo tudi ponoči. Organizirani smo tako, da se centri aktivirajo takoj, ko je treba,« je dejal Dervodel. Do leta 2015 bodo v regijskih centrih sprejemali tudi klice iz ponesrečenih avtomobilov, imenovane e-call. Poleg samodejnih klicev iz poškodovanih avtomobilov ta sistem omogoča pogovor iz avta z operaterjem v centru. Vozniki bodo lahko uporabili sistem za klic v sili.

Posebna je Severnoprimorska regija

Severnoprimorska regija je tudi na tem področju v Sloveniji nekaj posebnega, je povedal vodja tamkajšnjega regijskega centra Samo Kosmač. Kot je pojasnil, prejmejo veliko klicev zaradi nesreč ob različnih adrenalinskih športih, zaradi najdb neeksplodiranih ubojnih sredstev ter zaradi pogostih večjih naravnih nesreč, kot so orkanska burja in poplave. V Sloveniji pa so bili s 1935 intervencijami na tretjem mestu med vsemi centri za obveščanje v državi.

Za klic v sili je na številko 112 mogoče poklicati v vseh 27 državah članicah EU in tudi v večini drugih evropskih držav, na Hrvaškem, v Makedoniji, na Kosovu in nekaterih območjih Rusije. Letos mineva 22 let, odkar je leta 1991 ministrski svet Evropske unije odločil, da bo enotna evropska številka za klic v sili 112, in pozval države članice, naj jo uvedejo poleg nacionalnih številk za klic na pomoč. Slovenija je številko 112 uvedla za Švedsko kot druga država v Evropi že leta 1997.

Deli s prijatelji