UMIK MINISTRA

Odziv: Janša ni Erjavčev šef, zato mu pooblastil ne more odvzeti

Objavljeno 15. februar 2013 19.55 | Posodobljeno 15. februar 2013 19.56 | Piše: S. J., STA

Karl Erjavec odločitve predsednika vlade ne komentira.

Pusićeva in Erjavec, zunanja ministra Hrvaške in Slovenije.

LJUBLJANA – Zunanji minister Karl Erjavec po današnji odločitvi premierja Janeza Janše, da ga umakne iz reševanja vprašanja LB, za zdaj ni dosegljiv za komentarje. Odločitev pa je za STA komentiral pravnik Rajko Pirnat. Kot je dejal, zakon o vladi ali zakon o državni upravi ne dajeta podlage za odvzem pooblastil, vezanih na funkcijo ministra.

Mogoče je samo, pojasnjuje Pirnat, da predsednik vlade predlaga razrešitev ministra. Če minister Erjavec ni imel posebnega pooblastila za reševanje vprašanja LB, mu pooblastila tako tudi ne morejo odvzeti.

Vlada kot celota lahko samo sprejema usmeritev za delo ministra, ne moreta pa vlada in premier omejevati ali odvzeti pooblastil ministru, ki so vezana na ministrovo funkcijo. Predsednik vlade lahko samo predlaga njegovo razrešitev, je še pojasnil Pirnat.

Dodal je, da minister ima pooblastila, ki neposredno izhajajo iz zakona, predsednik vlade pa tako ni neposredno njegov šef, ki bi lahko dajal ali odvzemal pooblastila ministrom.

V kabinetu predsednika vlade danes niso predstavili podrobnosti o pravni podlagi za omenjeno premierjevo odločitev. Za STA so dejali le, da k zapisanemu v sporočilu nimajo česa dodati. Tudi iz urada vlade za komuniciranje v zvezi s tem še niso odgovorili.

Hrvati ostajajo pri svojih stališčih

Spremembe v Sloveniji, ki so povezane s pogajanji o vprašanju LB, konkretno umik zunanjega ministra Karla Erjavca s pogajanj, so nastale zaradi notranjepolitičnih razmer v Sloveniji, je danes v Bruslju dejala vodja hrvaške diplomacije Vesna Pusić. Ministrica meni, da umik Erjavca vsebinsko ne bo vplival na potek pogajanj.

»Kar se nas tiče, ostajamo pri svojih stališčih. Tudi slovenska stran je napovedala, da bo nadaljevala po isti poti, kar se tiče vsebine, in samo poslala novo osebo v proces pogajanj,« je dejala ministrica.

Pojasnila je še, da se bo ta oseba pogovarjala z njo. »Kdor koli pride, se bo pogovarjal z mano,« je dejala. Slovenski premier Janez Janša je danes za pooblaščenega predstavnika za vprašanje LB imenoval državnega sekretarja v svojem kabinetu Toneta Kajzerja.

Deli s prijatelji