SHOD

Odvzeta vnuka: ministrica bi govorila s starima staršema

Objavljeno 11. april 2016 10.05 | Posodobljeno 11. april 2016 10.05 | Piše: STa, T. L.

Pred ministrstvom je za 15. uro napovedan shod v podporo starima staršema.

Anja Kopač Mrak je imela v petek obisk.

LJUBLJANA – Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je danes na pogovor pripravljena sprejeti stara starša, ki jima je CSD Velenje odpeljal vnuka ter ju namestil v rejniško družino, in njunega zastopnika, so potrdili na ministrstvu. Pred ministrstvom je namreč za 15. uro napovedan shod v podporo starima staršema.

Val 202 je sicer poročal, da se stara starša shoda najverjetneje ne bosta udeležila, saj da sta zaradi burnega dogajanja v zadnjih dneh zelo utrujena.

Na ministrstvu so pojasnili, da za pogovor s starima staršema sicer še niso dogovorjeni, da pa ju je ministrica pripravljena sprejeti, če bosta prišla v Ljubljano. Na ministrstvu pripravljajo tudi odgovor na dopis zastopnika starih staršev, in sicer na podlagi poročil CSD Velenje in CSD Slovenj Gradec, so še pojasnili.

Ministrici bodo predali podpise

Predsednik Vaške skupnosti Pameče - Troblje Andrej Breznik, ki organizira današnji shod pred ministrstvom, je pojasnil, da bodo ministrici predali okoli 3000 podpisov v podporo starima staršema in otrokoma. Po njegovih besedah se bo shoda udeležilo nekaj sto ljudi iz različnih krajev po Sloveniji. Informacije, ali bosta prišla tudi stara starša, pa Breznik nima.

Shod v podporo starima staršema, ki se ga je udeležilo nekaj deset ljudi, je v sredo potekal tudi pred CSD Velenje. Odločitev centra, da bratca, stara tri in pet let, iz vrtca odpelje v rejniško družino, potem ko sta od umora njune mame decembra lani bivala pri starih starših, je namreč sprožila buren odziv javnosti.

Inšpekcijski nadzor na CSD Velenje je pokazal, da je bila odločitev strokovna in zakonita ter v največjo korist obeh otrok. Tudi varuh človekovih pravic ni ugotovil kršitev pravic otrok. Čeprav so otroka dejansko odpeljali starima staršema, pa je oče edini živi roditelj z roditeljsko pravico in je tudi dal soglasje za oddajo otrok v rejništvo.

Deli s prijatelji