NA PROSTOST

Odvetnik Tovšakove: Sodišče je odkrilo kršitve pri določitvi pripora

Objavljeno 20. maj 2013 15.14 | Posodobljeno 20. maj 2013 18.57 | Piše: STA, P. J., T. L.

Na prostost je bil spuščen tudi Aleš Pangerc, Poljak Marek Andrzej Konfisz pa ne. Hilda se je medtem udrla v tla: nihče ne ve, kje je.

Hilda Tovšak.

CELJE – Senat mariborskega okrožnega sodišča je v petek zoper nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak odpravil pripor, saj ni obstajala zakonska podlaga za pripor, daljši od 15 dni. Zagovornik Tovšakove Boris Kanduti je dejal, da pristojno državno tožilstvo v zakonsko določenem času na sodišče ni vložilo obtožnega akta in predlagalo podaljšanja pripora. 

Neuradne informacije potrjene: preklicala pooblastilo odvetniku

Je pa za Pop TV Kanduti potrdil neuradne informacije, o katerih smo pisali v Slovenskih novicah: da mu je Tovšakova v primeru Rimske terme preklicala pooblastila. Kanduti jo je sicer zastopal v vseh njenih primerih v zvezi z Vegradom. Kot smo poročali, bi se minuli petek moralo na celjskem okrožnem sodišču začeti sojenje v zadevi Rimske terme, kjer je Tovšakova obtožena poslovne goljufije za tri in pol milijona evrov v škodo evropskih sredstev, sojenje pa je bilo preklicano.

Kot na twitterju poroča Vesna Ban s Pop TV, je odvetnik Tovšakove zatrdil, da ne ve, kje je njegova stranka. V nedeljo je bila še v Sloveniji, ne ve pa, kje je danes. 

Mariborsko okrožno sodišče je za Tovšakovo danes odredilo pripor iz pripornega razloga begosumnosti, zato pa naj bi bili izdani tudi evropski nalog za prijetje in predajo, tiralica in mednarodna tiralica. Po poročanju Financ je že bila izdana tiralica za Slovenijo, v pripravi pa je tudi mednarodna. 
M
ednarodni priporni nalog naj bi bil izdan še danes, tedaj pa bo viden tudi na svetovnem spletu.  

Kanduti je pojasnil, da v primeru nevložitve obtožnega predloga odpade zakonska podlaga za pripor, daljši od 15 dni, in je osebo treba izpustiti na prostost. Ravnanje mariborskega sodišča je Kanduti označil za zakonito in pravilno. Zoper Tovšakovo je bil pripor odrejen zaradi očitkov treh kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril v že znani zadevi glede delavcev na gradbišču Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Za to kaznivo dejanje je po prvem odstavku 242. člena kazenskega zakonika zagrožena zaporna kazen od šestih mesecev do petih let.Prekvalifikacija zahteva preiskavo

V postopku je tožilstvo prekvalificiralo zahtevo za preiskavo, tako da je Tovšakovi očitalo storitev kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril po drugem odstavku 242. člena kazenskega zakonika. Za takšna kazniva dejanja je predpisana zaporna kazen do treh let. V primeru, ko gre za očitke kaznivih dejanj do treh let zapora, se za pripor uporabljajo določbe kazenskega zakonika o skrajšanem postopku pred okrajnim sodiščem, in sicer se sme pripor odrediti le izjemoma, trajati pa sme največ 15 dni.

Vrhovno sodišče je aprila zavrnilo zahtevo Kandutija za varstvo zakonitosti za odpravo pripora trem osumljencem, ki so osumljeni kaznivih dejanj dajanja in sprejemanja daril pri gospodarskem poslovanju. Gre za posredovanje tujih delavcev pri gradnji Teša 6.

Na prostosti tudi Pangerc

Trojica, nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak, Aleš Pangerc iz ljubljanskega podjetja Go Extra in Poljak Marek Andrzej Konfisz, bi tako morala v priporu ostati najmanj do 28. maja.

Kot je tedaj dejal Kanduti, je vrhovno sodišče njegovo zahtevo za varstvo zakonitosti zavrnilo zaradi ponovitvene nevarnosti. Dodal je, da je vrhovno sodišče pri Konfiszu ugotovilo kršitve pri odločitvi o priporu, kljub temu pa mu pripora ni odpravilo.

Minister pa glede Tovšakove molči ...

Minister za pravosodje Senko Pličanič je danes na redni seji v državnem zboru, kjer kljub več pozivom poslancev primera Tovšakove ni hotel komentirati. 

Pojasnilo specializiranega državnega sodišča

»Hildi Tovšak in Alešu Pangercu je pripor odpravljen zaradi poteka zakonsko določenega roka, do katerega lahko traja pripor za očitana kazniva dejanja nedovoljeno dajanje daril po 2. odst. 242. čl. KZ-1, ki sodijo med okrajno pristojnost.

Specializirano državno tožilstvo RS je sicer zoper Hildo Tovšak in ostale vložilo zahtevo za preiskavo zaradi  hujše oblike kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril in nedovoljenega sprejemanja daril po 1. odst. 242. in  po 1. odst. 241. čl. KZ-1. Vendar je bilo treba po preučitvi tistega dokaznega gradiva, ki ga je tožilstvo prejelo po vložitvi zahteve za preiskavo, očitek spremeniti, saj je iz zbranih dokazov izhajal utemeljen sum izvršitve milejše oblike kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril in nedovoljenega sprejemanja daril.

Okrožno sodišče v Mariboru je pravni opredelitvi očitanih kaznivih dejanj sledilo in  6. 5. 2013 uvedlo preiskavo zoper šest fizičnih oseb in dve pravni osebi. Ker gre za kompleksno zadevo in povezano delovanje med Hildo Tovšak ter ostalimi udeleženci kaznivih dejanj, je bilo treba vložiti enotno obtožbo zoper vse obdolžene skupaj. Tako je SDT 17. 5. 2013 zoper Hildo Tovšak, pet fizičnih oseb in dve pravni osebi vložilo obtožnico zaradi storitve kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril po 2. odst. 242. čl. KZ-1 in nedovoljenega sprejemanja daril po 2. odst. 241. čl. KZ-1. Sočasno je predlagalo tudi odreditev oziroma podaljšanje pripora zoper tri osebe.

Senat Okrožnega sodišča v Mariboru je predlogu tožilstva v celoti sledil in 18. 5. 2013 odredil pripor zoper Hildo Tovšak in Aleša Pangerca, saj se okoliščine, zaradi katerih je bil odrejen pripor, niso spremenile. Marek Andrzej Konfisz pa ostaja v priporu,« so v sporočilu za javnost zapisali na specializiranem državnem tožilstvu.

 

 

Deli s prijatelji