ODHODI

Odstopili trije nadzorniki NLB

Objavljeno 21. januar 2012 12.45 | Posodobljeno 21. januar 2012 12.46 | Piše: Ma. F., STA

Iz nadzornega sveta naj bi odstopili njegov predsednik Marko Simoneti ter nadzornika Igor Masten in Stojan Petrič.

Iz nadzornega sveta naj bi bil odstopil tudi predsednik Marko Simoneti.

LJUBLJANA 
– Odstopne izjave naj bi bili podali trije nadzorniki Nove Ljubljanske banke (NLB), največje slovenske banke, in sicer njegov predsednik Marko Simoneti ter nadzornika Igor Masten in Stojan Petrič, pišejo Finance.

Danes je prvi mož idrijskega Kolektorja Stojan Petrič za časnik Delo potrdil, da je odstopil kot član nadzornega sveta NLB, razlogov pa ni navedel.

Odstopi povezani s prodajo deleža v Mercatorju?

Odstopi so najverjetneje povezani z zgodbo o prodaji večinskega lastniškega deleža v Mercatorju, saj naj bi nadzorni svet na seji prihodnji teden odločal o soglasju k prodaji lastniškega deleža NLB hrvaškemu Agrokorju. Kot pišejo Finance, naj bi se omenjeni nadzorniki že pred odstopom izločili iz odločanja o prodaji.

Ministrstvo za finance nad odstopi ni presenečeno

Na ministrstvu za finance so poudarili, da z odstopi omenjenih nadzornikov uradno niso seznanjeni. Ob tem pa pravijo, da jih odstopi, če je do njih res prišlo, ne presenečajo, saj je NLB v zadnjih letih poslovala z izgubo, ministrstvo pa je zaradi tega nadzornike k odstopu javno že večkrat pozvalo.

Po mnenju ministrstva nadzorni svet prav tako ni odigral dovolj aktivne vloge pri ugotavljanju nepravilnosti poslov NLB v državah nekdanje Jugoslavije. Ministrstvo tudi ne podpira dejavnosti pri prodaji deleža Mercatorja družbi Agrokor, saj je posel po njihovem javno znanem prepričanju izrazito škodljiv z makroekonomskega vidika.

Na ministrstvu pričakujejo, da bo skupščina NLB sklicana v najkrajšem možnem roku, saj so prepričani, da bo hitro imenovanje novih članov nadzornega sveta pripomoglo k uspešnemu poslovanju banke.

Decembra odstopil Jašovič

Zaradi pritiska države kot največjega lastnika banke, naj NLB ne proda delnic Mercatorja, je decembra odstopil tudi predsednik uprave NLB Božo Jašovič. Kdaj bo nadzorni svet odločal o novem prvem možu banke, še ni znano, dodatna oteževalna okoliščina pri obeh pomembnih odločitvah in tudi izvedbi nove dokapitalizacije NLB pa so trenutne nejasne politične razmere.

Deli s prijatelji