SODNA

Odsotni Avstrijec o Patrii kar prek kamere

Objavljeno 27. februar 2012 19.30 | Posodobljeno 27. februar 2012 19.30 | Piše: D. P. , STA
Ključne besede: patria

Sodnica bi rada zaslišala zaposlene z ministrstva za obrambo.

Na sojenju v zadevi Patria.

LJUBLJANA – Na sodišče je v zadevi Patria prišla le ena od dveh povabljenih prič iz Avstrije. Spregovoril je le bankir Emil Czernetz, ki Walterju Wolfu leta 2007 ni dovolil, da bi tajskemu poslovnežu Apichatu Sirithapornu nakazal 700.000 evrov.

Na Tajčev račun ni šlo

Czernetz, nekdanji uslužbenec Steiermärkischen Bank und Sparkasse v Lipnici, je na ljubljanskem okrajnem sodišču razložil, da je bil Wolf leta 2007 pri njem. Kot je dejal bankir, je bil Wolf v družbi še dveh ljudi, eden od njiju pa je bil v Avstriji obtoženi podjetnik Hans-Wolfgang Riedl. Prav Riedl je Wolfu nakazal denar, ki ga je nato Wolf s svojega osebnega bančnega računa želel prenakazati na Tajčev račun. Ker je šlo za veliko vsoto, je Czernetz od njega v skladu z načinom poslovanja banke zahteval dokumentacijo, iz katere bi bilo natančno razvidno, za kakšne posle gre.

Kaj se je zgodilo s 300 tisočaki?

Vendar pa Wolf po Czernetzevih besedah ni predložil zadostne dokumentacije in transakcije ni bilo mogoče opraviti. Wolf je zato zahteval, naj se denar vrne na Riedlov poslovni račun, kar je banka tudi storila. Nato pa je Riedl na isti banki želel s svojega poslovnega računa dvigniti 300.000 evrov v gotovini, je še dejal Czernetz in dodal, da je bil ta znesek Riedlu tudi izplačan. Kaj se je potem zgodilo s tem denarjem, Czernetz ne ve. Tožilstvo meni, da se je Wolfov račun v tej banki uporabil za nakazilo dela provizije iz oklepniškega posla. Preiskavo v Avstriji je sprožil ravno poskus Wolfa in Riedla februarja 2007, da bi z Wolfovega osebnega računa dvignila 2,3 milijona evrov, vendar je banka v Lipnici zavrnila izplačilo.

Zavrnil pričanje

Na sodišče bi danes moral priti tudi eden od obtoženih v avstrijskem sodnem procesu v zadevi Patria Hans-Peter Wilhelmer, ki pa ima kot obtoženi v avstrijskem postopku pravico, da pričanje odkloni. Okrajna sodnica Barbara Klajnšek pa očitno namerava vztrajati pri njegovem zaslišanju, saj je za 19. marec že napovedala Wilhelmerjevo pričanje na videokonferenci. Teden dni pred tem bi Klajnškova rada zaslišala zaposlene z ministrstva za obrambo, ki so enkrat na sodišče že prišli, vendar niso imeli odveze molčečnosti.

Deli s prijatelji