IZBRISANI

Odškodninske položnice za Peterleta, Janšo in Gorenaka

Objavljeno 04. julij 2012 00.35 | Posodobljeno 04. julij 2012 00.36 | Piše: S. U., STA

Podmladek PS meni, da so za plačilo odškodnin izbrisanim odgovorni tisti, ki so izbris zakrivili.

LJUBLJANA – Za plačilo odškodnin izbrisanim so odgovorni tisti, ki so izbris zakrivili, in ne tisti, ki so na to kršitev človekovih pravic opozarjali in jo poskušali rešiti, so sporočili iz podmladka stranke Pozitivna Slovenija (PS). V podmladku so zato položnice za odškodnine poslali Janezu Janši, Igorju Bavčarju, Lojzetu Peterletu in Vinku Gorenaku.

Krivica se je zgodila pod Demosovo vlado

V podmladku so zapisali, da je do izbrisa prišlo leta 1992 pod Demosovo vlado, ki jo je vodil Lojze Peterle, v njej pa so bili tudi Igor Bavčar, sedanji predsednik vlade Janez Janša ter Vinko Gorenak kot svetovalec ministra Bavčarja. »To so osebe, ki objektivno nosijo odgovornost za trpljenje izbrisanih in za finančne posledice odškodnin,« menijo v podmladku. Zato so položnice z imeni upravičencev do odškodnin danes poslali na njihove naslove.

Je stališče SDS napačno?

Stališče stranke SDS, da bi morali odškodnine izbrisanim plačati tisti, ki so ves čas zatrjevali, da odškodnin ne bo, je po mnenju podmladka napačno. Kot so zapisali, je jasno, da Slovenija odškodnine mora izplačati, odgovornost za to pa nosijo tisti, ki so izbris zakrivili.

»Če izbrisa ne bi bilo, ne bi bilo niti odškodnin. In če bi status izbrisanih uredili pred letom 2010, bi bile te odškodnine nižje ali pa jih sploh ne bi bilo,« so še zapisali v podmladku.
 

Deli s prijatelji