ANKETA

Odškodnine ne bi smeli dobiti vsi izbrisani

Objavljeno 20. julij 2012 23.15 | Posodobljeno 20. julij 2012 23.09 | Piše: P. J.

Janšev SDS je z 20 odstotki podpore na drugem mestu, vodstvo je prevzel Lukšičev SD.

Primer izbrisanih roma od Poncija do Pilata.

LJUBLJANA – Episcenter je v raziskavi, ki jo je opravil za Planet Siol.net, ugotovil, da bi v tem času na volitvah zmagali Socialni demokrati (SD), ki bi jih volilo kar 23 odstotkov. SDS v primerjavi s prejšnjim mesecem ni nič izgubil in ostaja na 20 odstotkih. Pozitivno Slovenijo (PZ) bi volilo 19 odstotkov, Desus pa bi iz parlamenta s 3 odstotki izpadel. Državljanska lista (DL) in SLS bi za las ujeli 4 odstotke, NSi pa je v primerjavi s prejšnjim mesecem pridobil en odstotek, stranko bi volilo 6 odstotkov vseh anketirancev.

Desus bi izpadel iz parlamenta

Anketiranci so na vprašanje, katere stranke zanesljivo ne bi volili odgovorili, v 50 odstotkih odgovorili, da to zagotovo ne bi bil SDS, 33 odstotkov zagotovo ne bi volilo PS, NSi 19 odstotkov, Desusa 16 odstotkov, SD 13 odstotkov, DL in SLS pa 8 odstotkov. Med politiki pri indeksu pozicije politikov še vedno vodi predsednik države Danilo Türk s 74,5 odstotki, na drugem mestu je Radovan Žerjav z 49,8 odstotki, Zoran Janković ima 45,3, Gregor Virant 42,6, finančni minister Janez Šušteršič 40,6, Janez Janša na šestem mestu pa 34,7 odstotka. Vlado Janeza Janše podpira 28 odstotkov anketirancev. Anketa kaže, da podpora vladi pada, strmo pa se je začela spuščati aprila.

Odgovorne za slaba posojila bi bilo treba preganjati

24 odstotkov anketirancev se strinja, da vsi izbrisani v Sloveniji ne bi smeli dobiti odškodnine, polovica pa se s tem ne strinja.

Velika večina (90 odstotkov) anketirancev meni, da bi morala država kot lastnica NLB kazensko preganjati odgovorne za dodeljevanje posojil brez jamstev. Z vsebino fiskalnega pravila je seznanjenih le 30 odstotkov vprašanih, več kot polovica pa ne. Od tistih, ki so z vsebino seznanjeni, jih točno polovica podpira vpis v ustavo, 47 odstotkov pa vpisu nasprotuje. Zanimiv je tudi podatek, da 49 odstotkov anketirancev meni, da bi morala Slovenija v obdobju 12 mesecev zaprositi za mednarodno pomoč, enak delež pa meni, da ne.

Anketa je potekala med 10. in 18. julijem. V njej so sodelovale 1004 polnoletne osebe. 

 

Deli s prijatelji