SRHLJIVKA NA CELJSKEM

Odrl jih je in obesil na jablano

Objavljeno 27. februar 2017 07.37 | Posodobljeno 27. februar 2017 07.37 | Piše: Tina Horvat

Po objavi na facebooku so mnogi še vedno prepričani, da je lovec pobil pse.

V zaselku Strmca nad Laškim je sprehajalec naletel na tale prizor. Foto Facebook

LAŠKO – Prek facebooka je zakrožila nova objava, tokrat iz okolice Laškega, ki je poskrbela za razburjenje. Žrtve so bile tri živali, prvi očividci so bili prepričani, da psi, ki jih je nekdo odrl in jih obesil na drevo. Verjetno si vsakdo lahko predstavlja, da pogled na tri živalska trupla, ki visijo z jablane v bližini hiše na Strmci pri Laškem, ni nič kaj prijeten. Zakaj in kdo bi to sploh počel? Gre za novega slovenskega psihopata, ki se izživlja nad ubogimi nemočnimi živalmi? Prav to se je spraševal naključni očividec v sredo popoldne, ko se je sprehodil po Strmci. »Bil sem v službi, ko me je klical prijatelj in povedal, kaj je videl. Grozljivo najdbo je poslikal in prijavil policiji, jaz pa sem takoj gor poslal dve prijateljici, da preverita njegove trditve. Vsi smo bili v šoku, saj nam ni bilo jasno, zakaj bi nekdo to počel. Živa groza, neverjetno, kakšni ljudje obstajajo! Naslednjega dne smo poslali gor še fotografa, vendar živali ni bilo več na drevesu,« nam je povedal Tim Einspieler iz Celja, ki je vse skupaj takoj objavil na facebooku. Dodal je še, da jim je veterinar po fotografijah potrdil, da gre za pse, o čemer je tudi sam trdno prepričan.

Pozivi k linču

Njegova objava je sprožila valove ogorčenja in celo pozive k linču brezčutnega storilca. »Morilci, posiljevalci in mučitelji živali se prosto sprehajajo, medtem ko navadnega človeka, ki gara vse življenje za kos kruha, ko ne plača položnice, čakata sodišče in arest,« je eden bolj milih komentarjev, veliko več se jih nagiba k bolj nasilnim, skoraj srednjeveškim metodam maščevanja.

Zgodbo o kruti usodi živali smo preverili na policiji. Najprej smo od Petra Pungartnika s PU Celje izvedeli, da so na kraj dogodka takoj napotili patruljo PP Laško. Ta je na podlagi razgovora z lovcem, ki stanuje v hiši, ugotovila, da ne gre za kaznivo dejanje, saj je kot lovec odstrelil tri lisice, jih odrl in obesil na drevo kot hrano za ptice.

»Lovci tega ne počnemo«

A zgodba še daleč ni končana. Kot zatrjuje Tim Einspieler, policija ni dobro opravila svojega dela: »To niso lisice, ampak psi, kar nam je potrdil tudi veterinar. Lisica ni tako velika.« Enako meni lovec Jože Gašperčič, gospodar Lovske družine Rečica pri Laškem, kamor spada območje Strmca. »Mi lovci tega ne počnemo. Živali ne odiramo in jih ne obešamo na drevesa, to ni lovska praksa. To se je počelo že davno, pred 30 ali 40 leti, ko so bila lisičja krzna še cenjena, ampak tudi takrat se jih je nosilo k preparatorju. Tam je bilo včasih res videti živalska trupla na drevesih.« Potem ko Gašperčiču pošljemo še fotografijo odrtih in obešenih živali, nam – presenetljivo, zatrdi, da absolutno ne gre za lisice. »Vsak lovec bi rekel, da gre bolj za pse. Lisice so manjše, predvsem imajo manjšo glavo. Stavit bi šel, da niso lisice,« je bil prepričan.

Kako je z odstrelom lisic na njihovem območju in kaj lovci naredijo z njimi, potem ko jih ustrelijo? Gašperčič razloži, da so imeli v lanskem letu od države določen odstrel 48 lisic. Odstreliti jih morajo zato, ker s tem preprečujejo kužne bolezni, kot so steklina in garje, pa tudi zaradi škode na kmetijah. A ko lovci lisico uplenijo, jo ali zakopljejo ali odnesejo na veterinarsko postajo. Nekatere od njih gredo v nadaljnji pregled, večina pa v konfiskat oziroma predelavo. »Popolnoma nesprejemljivo pa je, da bi jih obešali na drevesa za hrano pticam,« zatrjuje Jože Gašperčič.

A kot so nam potrdili na policiji, se bo kmalu izkazalo, za kaj je šlo pri tej živalski zgodbi. »Zaradi odmevnosti dogodka je lovec kadavre odrtih živali sam odpeljal na veterinarsko postajo v Laškem, kjer bo opravljen pregled živali, policisti Policijske postaje Laško pa bodo zaradi neprimerne hrambe živali s poročilom obvestili inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, ribištvo in lovstvo v Celju,« so zapisali v drugem sporočilu na to temo.

Kadavri so bili namenjeni pticam

Da svet res ni samo črno-bel, smo ugotovili kaj hitro, ko smo se odpravili k lovcu Miranu Kačiču, članu Lovske družine Laško. Žaljivke in ves odziv na internetu so ga zelo prizadeli. »Boli me predvsem zato, ker sem po naravi prej naravovarstvenik kot lovec. Kar vedo vsi, ki me bolje poznajo. Raje fotografiram naravo kot pa streljam živali. A tudi streljati moram. Tudi zato, da izpolnim obveznosti, ki jih ima naša lovska družina do zavoda za gozdove. Če letnega plana, ta pa nam nalaga letni odstrel sto lisic, ne dosežemo, smo kot družina lahko tudi kaznovani,« nam najprej razloži, in nadaljuje: »Januarja, ko je bil res hud mraz, sem ustrelil tri lisice. Ker so bile po odstrelu zamrznjene, se jih ni dalo takoj odreti, zato sem jih samo obesil in čakal, da bo mraz nekoliko popustil. Kožuh so imele lep, čeprav neke vrednosti danes tako nima. Čez nekaj dni sem jih odrl in potem pustil nekaj dni viseti tudi same kadavre. Kadavri pa so, po stari lovski navadi, namenjeni krmljenju ptic. In za nič drugega ni šlo pri tem kot za neke vrste pomoč pticam. Letošnja zima je bila res zelo mrzla in druge hrane zanje v naravi ni.«

Če bi vedel, da to koga moti, nadaljuje, bi kadavre takoj odstranil. Živi na dokaj odmaknjenem kraju, kjer nihče ne pričakuje, da bi se tam kdo sprehajal. Ravno tisti dan, ko jih je nameraval odpeljati na veterinarsko postajo, kjer imajo pripravljen kontejner in nato ustrezno poskrbijo zanje, sta ga obiskala policist in policistka, ker so na policiji pač dobili prijavo, da pri njih doma »nekaj visi«. »Potem me je poklical prijatelj in me opozoril na sporno objavo na internetu, ki je polna neresnic, in ko sem še sam prebral, kaj vse pod njo pišejo ljudje, sem bil res zgrožen,« pravi Kačič. Zaveda se, kako hitro se dezinformacije širijo in ljudje nekaj, česar ne poznajo, tudi napačno razumejo. Zato se je odločil spregovoriti.


 

Deli s prijatelji