DOBRODELNO

Odrekli so se ognjemetu in denar podarili družinam v stiski

Objavljeno 01. januar 2014 15.40 | Posodobljeno 01. januar 2014 15.40 | Piše: STA, P. J.

Ljubljanska občina se ni zgledovala po kranjski in koprski, ki sta se odpovedali ognjemetu.

LJUBLJANA – Tudi z ognjemeti ter pesmijo in plesom na množičnih silvestrovanjih se je točno opolnoči začelo novo leto 2014. Na silvestrovanju na prostem ga je v Ljubljani pričakalo približno 40.000 ljudi, v Mariboru med 8000 in 9000, v Kranju pa približno 8000.

Kdo je zabaval zbrane?

Osrednje prizorišče silvestrovanja v Ljubljani je bil Kongresni trg, kjer so zadnje trenutke starega leta odštevali skupaj z županom Zoranom Jankovićem. Prestolnico je opolnoči razsvetlil ognjemet.

Silvestrski program pa ni bil le na Kongresnem trgu, kjer je bil namenjen širšemu krogu obiskovalcev, temveč tudi na Mestnem in Pogačarjevem trgu ter na Trgu francoske revolucije. Na Mestnem trgu sta nastopili Alenka Godec in Nuša Derenda, program na Pogačarjevem trgu je bil namenjen ljubiteljem slovenskih izvajalcev popularne in narodnozabavne glasbe, na Trgu francoske revolucije pa so nastopili izvajalci rock glasbe, med drugim Demolition group in Zaria.

V Mariboru so letos prvič najprej organizirali otroško rajanje s čarodejem v Vetrinjskem dvoru, kasneje pa je že po tradiciji osrednje silvestrovanje potekalo na Trgu Leona Štuklja. Ob zvokih Happy Ol' McWeasel, Alye in Karneval banda je po besedah direktorice Zavoda za turizem Maribor - Pohorje Janje Viher novo leto pričakalo od 8000 do 9000 ljudi.

Pestro tudi na Pohorju

Številni so ponovno silvestrovali tudi na Mariborskem Pohorju. V preteklih letih so lahko od tam uživali v pogledu na ognjemet v centru Maribora, vendar so se ognjemetu na občini letos odpovedali že drugo leto zapored. Namesto tega so na zbrane na Trgu Leona Štuklja vrgli konfete in mednje razdelili 900 »dobrih misli« in 6000 čokoladic.

V Kranju je silvestrovanje na prostem potekalo na Slovenskem trgu z ansamblom Saše Avsenika in Helene Blagne. Kot je za STA povedala direktorica Zavoda za turizem Kranj Natalija Polenec, se je zbralo okoli 8000 ljudi. Letos so se v Kranju odločili, da na silvestrovo ne bo ognjemeta, okoli 1500 evrov, kolikor bi stal, pa so namenili za pomoč družinam v stiski.

V Kopru je na osrednjem prireditvenem prostoru po besedah organizatorja Andraža Hribovška iz zavoda Fontico silvestrovalo od 4000 do 5000 ljudi. V Taverni so se zabavali ob koncertih Rudija Bučarja in Ne Me Jugat. »Organizatorji smo naredili pravo istrsko koprsko novo leto z vsemi domačimi glasbenimi skupinami,« je dejal. Tudi tu ni bilo tradicionalnega ognjemeta, ampak so ga prihranili za današnje odprtje Ukmarjevega trga.

Deli s prijatelji