TOŽI MESTNO OBČINO

Odpustili so jo zaradi šikaniranja sodelavke

Objavljeno 21. april 2016 19.45 | Posodobljeno 21. april 2016 19.45 | Piše: Oste Bakal

Sabina Gutalj toži Mestno občino Murska Sobota, ker so jo vrgli iz službe.

Sabina Gutalj bi rada nazaj v službo. Vir: Facebook

MARIBOR – Na delovnem sodišču v Mariboru se je z dvema uvodnima obravnavama začelo sojenje, na katerem Sabina Gutalj iz Murske Sobote toži Mestno občino (MO) Murska Sobota, ki jo je aprila lani odpustila kot takratno vodjo oddelka za splošne zadeve in občinsko pravnico. Po dveh tokratnih obravnavah bosta na sporedu še najmanj dve, sodba pa naj bi bila znana še pred poletjem. V tem času bo poskušal podpredsednik mariborskega delovnega sodišča dr. Božidar Merc z zaslišanjem številnih prič in izvedbo nekaterih drugih dokazov ugotoviti, ali je bila lepotica, ki je bila nekoč uspešna na izborih za miss, sicer pa je univerzitetna diplomirana pravnica, neupravičeno odpuščena iz službe, kjer je bila zaposlena okoli deset let. Žena nekdanjega znanega nogometaša Gorana Gutalja je službo na murskosoboški občini dobila v času županovanja Antona Štihca, sprva kot svetovalka in tiskovna predstavnica, nazadnje pa vodja oddelka za splošne zadeve in občinska pravnica.

In kot se običajno zgodi po zamenjavi župana in vodstva občinske uprave, se je tudi Gutaljeva po tem znašla v nemilosti. Že konec leta 2014 je dobila prvi opomin zaradi domnevno neprimernega verbalnega obnašanja do sodelavke. Očitali so ji tudi mobing oziroma neprimerno obnašanje do sodelavcev, pri čemer naj opomin ne bi prav nič pomagal, ampak se je njeno neprimerno obnašanje le še stopnjevalo. Na koncu so ji, pred natanko letom dni, izrekli prenehanje delovnega razmerja. To je Gutaljevo, vajeno dela in tako ali drugače zelo znano ne le na območju Murske Sobote, temveč tudi po vsej Sloveniji, šokiralo. Zato je vložila tožbo zoper nekdanjega delodajalca, saj je prepričana, da je šlo za konstrukt, zdaj pa je njen edini cilj, da bi s spravljivim tonom, brez kakršnih koli žalitev, prišla nazaj v službo.

Kričala na nadrejenega?

Sodnik Merc bo na prihajajočih obravnavah, da bi prišel zadevi do dna, zaslišal še več prič, med prvimi pa je že nastopil Srečko Đurov, direktor občinske uprave. Povedal je, da je odpuščena občinska uslužbenka, potem ko ji je odredil naloge, prišla v njegovo pisarno in udarjala po mizi ter glasno kričala. Tudi zaradi tega je izgubil zaupanje vanjo in z novim županom Aleksandrom Jevškom so se odločili, da z uvedbo disciplinskega postopka in z izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi z Gutaljevo prekinejo delovno razmerje. Direktor Đurov je zanikal, da bi odpoved imela politično ozadje, zanjo so se odločili, ker se je zaradi Gutaljeve med drugim poslabšala klima med zaposlenimi. Župan Jevšek je dodal, da je nekdanjo vodjo oddelka opomnil, naj se obnaša bolj strpno in potrpežljivo že, ko je v drugem disciplinskem postopku dobila opomin, ker je bila žaljiva do še ene sodelavke, Miroslave Toplak. Ker je s tem po Jevškovih besedah Gutaljeva že drugič prestopila vse meje dovoljenega, sodelovanje z njo ni bilo več mogoče, zato so jo odpustili. Nataša Kerčmar, ki je Gutaljevo prijavila komisiji za mobing v občinski upravi, je razložila, da je bila zelo prizadeta, ko se je sodelavka s kričanjem in verbalnim nasiljem spravila nanjo. Opisala je, da je bila prijava edina možna rešitev, saj je bila že na robu obupa in je živela v strahu pred Gutaljevo, ki je bila njena nadrejena.

Očitke zanika

Sabina Gutalj je odločno zavrnila vse očitke, s katerimi je MO Murska Sobota utemeljila njeno odpoved. Poudarila je, da je šele zdaj, na sodišču, dobila priložnost, da odgovori na vse, kar ji očita nekdanji delodajalec, saj da ni imela možnosti sodelovanja v disciplinskem postopku. Psihiatrinja je namreč ocenila, da za to ni zmožna, zato jo je zastopal pravni pooblaščenec. Omenila je, da je Kerčmarjeva prijavo zaradi domnevnega mobinga podala tri tedne za tem, ko so njo s sklepom že suspendirali. O odnosu do Kerčmarjeve pa je dejala, da je bil dober, med občinskimi volitvami jeseni 2014 sta sodelovali v volilni komisiji in prav ona, kot je dejala Gutaljeva, je Kerčmarjevi zagotovila plačilo nadur in povečanega obsega dela. Tudi na letnem razgovoru februarja 2015 je Kerčmarjevo ocenila z oceno odlično. Gutaljeva je prepričana, da je službo izgubila zaradi političnega ozadja, saj naj ne bi bila pogodu novi občinski oblasti, ker je bila pred menjavo župana desna roka nekdanjega župana Antona Štihca.

Deli s prijatelji