TEŽAVE

Odpustili skoraj polovico delavcev Emo ETT

Objavljeno 12. april 2013 15.08 | Posodobljeno 12. april 2013 15.08 | Piše: STA, Mo. S.

Če predvideni ukrepi ne bodo uspešni, bodo odpovedali pogodbe o zaposlitvi še preostalim 51 delavcem.

CELJE – Vodstvo podjetja Emo ETT je 47 od skupno 98 zaposlenih že obvestilo, da ni več potrebe po njihovem delu. Direktor podjetja Janko Gorenšek je povedal, da družba, ki je lani ustvarila 553.000 evrov izgube, ni več sposobna zagotavljati tekočega pozitivnega poslovanja v dejavnosti proizvodnje emajlirane posode.

Gre zlasti za mlajše delavce

Dejal je še, da se trendi poslovanja Emo ETT, ki naj bi prve delavce odpustil v naslednjih dneh, tudi letos poslabšujejo: »Zlasti je nastopil problem zagotavljanja tekoče likvidnosti. Družba je bila v prvih mesecih letos blokirana. Zamuja s plačili dobaviteljem in s plačili obveznosti do delavcev.« Po njegovi oceni, ki jo podpira tudi podjetniški sindikat, je treba to agonijo prekiniti, poplačati, kar so dolžni, in omogočiti delavcem, da izkoristijo svoje pravice na zavodu za zaposlovanje. Med presežnimi delavci ni zaščitenih starejših delavcev, gre predvsem za mlajše delavce, pri tem pa je Gorenšek opozoril, da je starostna struktura v podjetju izjemno visoka.

Meni tudi, da obstaja realna skrb, da družba ne bo uspela več redno plačevati obveznosti do posojilodajalcev, zlati Podjetniškega in Eko sklada. Prav tako Emo ETT, ki ima 119-letno tradicijo v proizvodnji posode, ni sposoben kriti vseh obveznosti do dobaviteljev, bank in zaposlenih.

image
Foto: Igor Modic, Delo.

Odpustili bodo vse

Vodstvo družbe je zato že marca opozorilo lastnika družbe Janka Turnška, da je treba nemudoma sprejeti ukrepe, s katerimi bi v prvi fazi znižali število delavcev za približno polovico in skušali doseči pozitivno poslovanje. Izpad prihodkov bodo skušali preprečiti z dokončanjem že pridobljenih poslov ter porabo zalog materiala in polizdelkov. »Po izteku te faze, če ne bodo izpolnjeni še dodatni pogoji, bi sledila druga faza z odpustitvijo še preostalih zaposlenih,« je pojasnil Gorenšek.

Uprava Emo ETT bo skušala od podpori lastnika doseči reprogram obveznosti do posojilodajalcev, podaljšanje obveznosti do dobaviteljev, ekološko sanacijo in tehnološko reorganizacijo ter pridobiti profitabilna naročila obstoječih in novih kupcev. Če ti ukrepi ne bodo realizirani, bodo odpovedali pogodbe o zaposlitvi še preostalim 51 delavcem.

Deli s prijatelji