NEPOTIZEM

Odpuščena: na kemijskem inštitutu zaposlila snaho in sina

Objavljeno 29. oktober 2013 21.42 | Posodobljeno 29. oktober 2013 21.42 | Piše: S. J.

Ugledno znanstvenico je zaposleni prijavil protikorupcijski komisiji.

Dušanka Janežič.

LJUBLJANA – Dr. Dušanka Janežič ni več vodja laboratorija za molekularno modeliranje na Kemijskem inštitutu Ljubljana. Na inštitutu so Janežičevo, ki je tudi redna profesorica na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMNIT) na Univerzi na Primorskem, odpustili iz krivdnih razlogov, potem ko so na inštitutu prejeli pismo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Na KPK jo je prijavil eden od zaposlenih, Janežičevi, ki je morala inštitut že zapustiti, pa odpravnina ne pripada. Hkrati sta brez zaposlitve na inštitutu, kjer sta bila zaposlena tri leta, ostala tudi njen sin in sinova partnerica.

V prijavi na KPK ji je zaposleni očital, da je njen sin po njenem posredovanju zasedel mesto mladega raziskovalca v laboratoriju, pri čemer je bilo najbolj čudno to, da njen sin s kemijo nima nobenega opravka. Diplomiral je namreč na ekonomski fakulteti. Pri sinu pa se njeno posredovanje ni končalo, službo je uredila tudi njegovi partnerici, ki je postala njena tajnica.

V službi bolj poredko

Vendar pa to naj ne bi bil razlog, da jo je doletela odpoved. Še bolj kot nepotizem v oči bode to, da je Janežičeva vsak dan ob prihodu na inštitut poleg svoje prisotnosti potrdila tudi prisotnost sina in snahe, tadva so namreč na inštitutu videli le izjemoma.

Kot še piše Dnevnik, je na inštitutu nepravilnosti še mnogo več, nekateri omenjajo mobing in šikaniranje ravno v laboratoriju Janežičeve, v oči pa naj bi jih zbodla tudi nenamenska poraba sredstev.

Deli s prijatelji